- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Još jedno pojačanje za Šangajsku porodicu

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZastave Belorusije ispred Palate Republike u Minsku
Zastave Belorusije ispred Palate Republike u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Pratite nas
Ulaskom u Šangajsku organizaciju za saradnju Belorusija će doprineti razvoju te organizacije u ekonomskoj i političkoj sferi. Ova zemlja će predstavljati delotvornu pregovaračku platformu za multilateralni dijalog sa državama Evroazije, dok će šangajska porodica otvoriti Minsku nove ekonomske perspektive, ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti.
Član Stalne komisije za međunarodne poslove Predstavničkog doma Belorusije Sergej Sirankov izjavio je da je ulazak Belorusije u ŠOS pitanje bliske budućnosti.
„Još je rano govoriti o konkretnim datumima, ali mislim da će se to desiti u skorije vreme“, izjavio je Sirankov.

Šangajska porodica podržava ulazak Belorusije

Kako kaže za Sputnjik predavač na Višoj školi ekonomije i bivši zamenik generanog sekretara ŠOS-a Vladimir Zaharov, sve države-članice ove organizacije podržavaju ulazak Belorusije u Šangajsku organizaciju za saradnju.
„Ova zemlja je saveznik Rusije i ima odlične odnose sa Kinom, kao i sa svim drugim državama ŠOS. Belorusija dugo teži da postane član ŠOS-a. Beloruski lider Aleksandar Lukašenko često učestvuje u raznim događajima koji su vezani za ovu organizaciju. Otuda su uveliko uspostavljeni odnosi koji otvaraju put da Minsk postane deo ove organizacije“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima ruskog politikologa Vladimira Kornilova, u situaciji kad Vašington pokušava da nametne koncept unipolarnog sveta, ulazak Belorusije u ovu organizaciju je izuzetno važan.
Što više jača ŠOS, dodaje Kornilov, to je manje šanse da SAD sebe smatraju jedinim hegemonom.

Delotvorna platforma

Prema rečima Vladimira Zaharova, u ovim izazovnim vremenima, Belorusija može da postane delotvorna pregovaračka platforma za multilateralni dijalog sa državama Evroazije.
„Belorusija će dati svoj doprinos sastancima na ministarskom nivou, širenju tržišta država-članica, posmatrača, kao i razvoju organizacije u ekonomskoj i političkoj sferi. Takođe, Minsk može da učestvuje u mnogim infrastrukturnim projektima. Osim toga, veliku ulogu igra to što svi transportni putevi vode kroz Belorusiju“, konstatuje naš sagovornik.
Ova zemlja će, prema mišljenju vanrednog profesora Katedre za političku teoriju na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) Kirila Koktiša, doprineti razvoju organizacije u ekonomskoj sferi.
„Belorusija je veliki industrijski centar, verovatno jedan od najvećih u istočnoj Evropi. Takođe, Belorusija ima važnu geopolitičku ulogu u zapadnom pravcu. Zasluženim ulaskom u ovu organizaciju ova država pokazuje političku težinu koju je, zapravo, dobila zahvaljujući predsedniku Lukašenku“, smatra Koktiš.

Dodatne bezbednosne garancije za Belorusiju

Što se tiče Šangajske organizacije za saradnju, ona će, pri ulasku Belorusije u organizaciju, prema rečima Koktiša, ovoj državi pružiti dodatne bezbednosne garancije.
„Minsk će, pre svega, ući u ‘elitnu grupu’ zemalja koje garantuju bezbednost u Evroaziji. ŠOS daje garancije vojne, političke i ekonomske bezbednosti. U ovoj organizaciji se nalaze četiri nuklearne sile“, objašnjava stručnjak.
Treba napomenuti da je Belorusija, koja je bila posmatrač, odlučila da postane punopravni član „Šangajske porodice“. Minsk je ove godine zvanično podneo zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravni član.
Na sastanku šefova država-članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u uzbekistanskom gradu Samarkandu, u septembru, započeta je procedura prijema Belorusije u tu organizaciju.
Zadatak ulaska Belorusije u ŠOS, kako podseća Sirankov, postavio je predsednik Aleksandar Lukašenko.
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku sa generalnim sekretarom ŠOS Džang Mingom u Samarkandu podsetio je da je Belorusija počela da sarađuje sa ŠOS pre 12 godina, kada je ta organizacija „samo pokušavala da se uklopi u svetski poredak“.
ŠOS je osnovan 2001. godine, a članice organizacije su: Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje — Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
Potencijalni gasovodi u zemljama ŠOS kaver - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
RUSIJA
Kako bi izgledala mreža potencijalnih gasovoda u zemljama ŠOS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala