- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska: Izvršeni intenzivni napadi na ukrajinske sisteme vojne uprave

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaSpecijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
Pratite nas
U petak, 16. decembra, visokopreciznim oružjem velikog dometa vazdušnog i morskog baziranja izvršen je intenzivan napad na sisteme vojne uprave, odbrambeno-industrijske komplekse, kao i energetske objekte Ukrajine koji su povezani sa njima. Cilj je postignut i svi predviđeni objekti su uništeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako se navodi, zahvaljujući napadu osujećen je prenos oružja i municije strane proizvodnje, blokirano je premeštanje neprijateljske rezerve prema područjima ratnih dejstava, kao i zaustavljen rad odbrambenih preduzeća u Ukrajini za proizvodnju i remont oružja, vojne opreme i municije.
Otkriveni su položaji i uništene četiri radarske stanice ukrajinskih protivvazdušninih sistema S-300 na području Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti.

Poraz Ukrajinaca u pravcu Kupjanska

Ruske snage su u pravcu Kupjanska nanele poraz ukrajinskim snagama i tom prilikom likvidirano je do 40 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, kao i borbeno oklopno vozilo i četiri automobila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Pored toga, na području Krasnog Limana preventivnim dejstvima ruske vojske nanet je težak poraz neprijateljskoj rezervi u DNR. U napadu je do 30 ukrajinskih vojnika likvidirano ili ranjeno, a uništena su i dva oklopna borbena vozila i dva kamioneta.

Nastavljena ofanziva kod Donjecka

U pravcu Donjecka ruske snage nastavile su ofanzivna dejstva, zahvaljujući kojima su zauzete pogodne linije i položaji. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine bezuspešno su pokušale da izvedu kontranapad na području DNR, jer je ruska vojska zaustavila i potisnula neprijatelja. Ovom prilikom likvidirano je preko 30 ukrajinskih vojnika, a uništeno sedam vozila.
Na području Južnog Donjecka aktivnim delovanjem ruskih snaga i artiljerijskom vatrom tokom prethodnog dana likvidirano je do 35 ukrajinskih vojnika i dva oklopna transportera. Pored toga, u DNR su otkrivene i uništene dve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine.
Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su privremeni punkt 14. mehanizovane brigade ukrajinske vojske na području grada Kupjanska u Harkovskoj oblasti, kao i 53 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu opremu u 89 okruga.
Na području Krasnog Limana u DNR uništen je privremeni punkt stranih plaćenika.
Sredstvima protivvazdušne odbrane za prethodna 24 časa oborena su dva ukrajinska drona u LNR.
Pored toga, presretnuta su tri projektila višecevnog raketnog sistema „Uragan“ u Zaporoškoj oblasti i četiri projektila višecevnog raketnog sistema „Himars“ u LNR.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala