- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Otvorena izložba posvećena srpskim generalima, učesnicima Borodinske bitke /foto/

© Sputnik / Lola Đorđević Izložba „Blagorodstvom srpstvo diše“
 Izložba „Blagorodstvom srpstvo diše“ - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
Pratite nas
U galeriji Vojnog muzeja u Beogradu u okviru Rusko- srpskog kulturno- turističkog foruma Otvorena je izložba „Blagorodstvom srpstvo diše“ posvećena srpskim generalima i vojnicima koji su učestvovali u jednoj od najznačajnijih bitaka u istoriji ratovanja- Borodinskoj bici.
Otvaranju izložbe su prisustvovali direktor muzeja-rezervata „Borodinsko polje“ Igor Kornjejev, zamenica ministra kulture Rusije Nadežda Prepodobnaja, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Vojnog muzeja, Ruskog doma i ambasade Rusije u Beogradu.
Izložbu, koja će biti otvorena do 26 decembra 2022., je organizovao ruski Državni muzej-rezervat „Borodinsko polje“, uz pomoć Vojnog muzeja u Beogradu, koji je postavku upotpunio predmetima iz svoje zbirke. Dokumentovano je učešće 10 generala srpskog porekla koji su se borili Ruskoj vojsci imperatora Aleksandra II, od čega je čak 7 generala neposredno komandovalo ruskom vojskom u ovoj bici, čiji su portreti izloženi.
U Borodinskoj bici (Francuzi je zovu Bitka za Moskvu) pod komandom Mihaila Kutuzova ratovalo je 37 generala od kojih je njih deset bilo srpskog porekla. To su bili: general pešadije Mihailo Andrejević Miloradović, general Đorđe Arsenijević Emanuil, general-poručnik Jovan Jegorović Šević, general-major Jovan Stepanović Adamović, general-poručnik i tajni savetnik Nikola Bogdanović Bogdanov, general-poručnik Nikola Vasiljević Vujić, kavalerijski general baron Ilija Mihajlović Duka, general-major grof Petar Ivanović Ivelić, general-major Abram Petrović Ratkov i general-ađutant Nikola Ivanović de Preradović.
Borodinska bitka se odigrala se 7. septembra 1812. godine na Borodinskom polju, 124 kilometara zapadno od Moskve između ruske vojske pod komandom generala Mihaila Kutuzova i francuske vojske koju je predvodio imperator Napoleon Bonaparta. Bitka je trajala petnaest sati, a obe strane su pretrpele ogromne gubitke. Ubijeno je, ranjeno i nestalo oko 50.000 ljudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala