- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Četvorodnevna radna nedelja u Španiji: Vlada izdvaja 10 miliona evra za realizaciju

CC0 / Unsplash / Biznis
Biznis - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
Pratite nas
Ministarstvo industrije i trgovine Španije izdvojiće 10 miliona evra pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi uveli četvorodnevnu radnu nedelju. Ukoliko rezultati probnog perioda, koji će inicijalno trajati dve godine, budu pozitivni, mera se može proširiti i na druge delove tržišta rada.
U pilot projektu mogu da učestvuju mala i srednja preduzeća sa do 249 zaposlenih u proizvodnom sektoru.
Država će im isplatiti najviše 150.000 evra ako smanje nedeljno radno vreme za najmanje 10 odsto za 25 do 30 odsto radne snage, u zavisnosti od veličine preduzeća.
Kompanije učesnice takođe moraju da pokažu interna organizaciona poboljšanja u prvoj godini probnog perioda, sa ciljem poboljšanja produktivnosti i kompenzacije većih plata po satu rada, navodi španski dnevnik TVE.
Kompanije mogu slobodno da odluče da li će smanjiti dnevno radno vreme ili će uvesti četvorodnevnu radnu nedelju.
Ministarstvo u napomeni podseća da je reč o eksperimentalnom projektu „sa smanjenim budžetom“. Zasad se ti ograničava na industrijski sektor „da bi se postigla dovoljna statistička reprezentativnost koja omogućava da se izvuku zaključci na osnovu podataka koji kasnije mogu dovesti do proširenja pilota na ostatak privrede“ .
Nakon završetka pilot-projekata u kompanijama će , „biti sprovedena studija za procenu i upoređivanje različitih vrsta mera koje su sprovedene“. Ovim podacima biće uspostavljen „niz konačnih preporuka“.
Prvi projekti u svetu koji su usvojili ovaj novi plan dali su dobre rezultate i za zaposlene i za privrednike, kažu njihovi promoteri. Najveći eksperiment do sada , u Velikoj Britaniji, pokazuje da je 86 odsto od skoro 70 kompanija koje su učestvovale zadovoljno rezultatima i nameravaju da ga nastave u budućnosti.
Radnici - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
EKONOMIJA
Odlazi li petodnevna radna nedelja u Srbiji u penziju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala