- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Prilikom napada na rusku teritoriju Ukrajina koristila dronove koji su proizvedeni u Americi

© Foto : U.S. Army National Guard/Army Spc. Amy CarleUkrajinski vojnici sa bespilotnom letelicom
Ukrajinski vojnici sa bespilotnom letelicom - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Pratite nas
Bespilotne letelice, koje je Ukrajina koristila za napade na Krim, napravljene su u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u dokumentima nadležnih organa Rusije u koje je Sputnjik imao uvid.
Kako se navodi, analiza elektronskih komponenti presretnutih bespilotnih letelica pokazala je da ih je Kijev koristio i za napade na infrastrukturne objekte u Sevastopolju, kao i Kurskoj, Belgorodskoj i Voronješkoj oblasti Rusije.
„Utvrđeno je da je elektroniku i kontrolne stanice za dronove proizvela američka kompanija 'Spektrivorks' koja je izvršila njihovo početno podešavanje i proveru na aerodromu u gradu Skotsdejl u Arizoni“, navodi se u dokumentima.
Kasnije su stručnjaci izvršili završnu montažu i letna testiranja dronova na teritoriji Poljske, u području aerodroma Žešov koji SAD i NATO koriste kao glavno čvorište za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine.
Kako je precizirano, postavljanje municije, određivanje putanje leta i lansiranje dronova vršeno je nedaleko od Odese i Krivog Roga.
„Prema procenama ruske strane, ove činjenice potvrđuju direktnu umešanost SAD i Poljske (koje kao de fakto strane u sukobu pružaju masovnu vojno-logističku podršku kijevskom režimu) u pripremu i izvođenje zajedničkih terorističkih napada sa kijevskim režimom na teritoriji Rusije“, navode autori dokumenta.
Podsećanja radi, ukrajinske bespilotne letelice već nekoliko meseci s vremena na vreme pokušavaju da izvedu napade na Sevastopolj, glavnu bazu Crnomorske flote, kao i na druge objekte na Krimu. Mete napada bili su štab flote, energetski objekti, vojni aerodromi.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Blinken: Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada teritoriju Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala