- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Sa velikim interesovanjem ćemo analizirati ideje Kisindžera o budućnosti Rusije i Ukrajine

© AP Photo / Jason LeeKisindžer je rekao da je za proteklih 50 godinu Kinu posetio gotovo 100 puta
Kisindžer je rekao da je za proteklih 50 godinu Kinu posetio gotovo 100 puta - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Pratite nas
Kremlj će sa velikim interesovanjem analizirati ideje bivšeg državnog sekretara SAD Henrija Kisindžera o rešavanju sukoba između Rusije i Ukrajine, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Naravno, uvek postoji potreba za talentom, iskustvom i stručnošću Kisindžera. To je posebno aktuelno u ovako kritičnim situacijama. Sa velikim interesovanjem ćemo se upoznati sa tim materijalom. Do sad, nažalost, nismo imali priliku“, rekao je Peskov.

Ideje Kisindžera

Kisindžer je u članku za list „Spektator“ izložio svoje ideje o tome kako vidi budući mir između Rusije i Ukrajine i arhitekturu evropske bezbednosti. On smatra da je neprihvatljivo da Rusija ne bude deo novog svetskog poretka nakon završetka sukoba u Ukrajini.
Kako je istakao, mirovni proces treba da obuhvati, između ostalog, „definisanje nove međunarodne strukture, posebno za Centralnu i Istočnu Evropu“, a Rusija bi trebalo da zauzme određeno mesto u tom poretku. Bivši državni sekretar se ne slaže sa idejom da Rusija nakon sukoba treba da ostane „nemoćna“, između ostalog i zbog njenog doprinosa globalnoj ravnoteži i istorijskoj ulozi.
Ako mir između Rusije i Ukrajine ne bude mogao da se dostigne vojnim putem ili pregovorima, Kisindžer poziva da se razmotri opcija „samoopredeljenja“ prema kojoj bi se na spornim teritorijama mogli održavati referendumi uz učešće međunarodnih posmatrača.
Pored toga, Kisindžer je siguran da će u okviru mirovnog procesa Ukrajina na neki način biti povezana sa NATO-om. Po njegovom mišljenju, opcija neutralnog Kijeva više neće imati značaja.
Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
SVET
Kisindžer: Amerika na ivici rata sa Moskvom i Pekingom, delom i sama odgovorna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala