Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Zašto može albanski kontigent na KiM, a srpski ne može?

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pitao je kako to albanski kontigent može da bude prisutan u okviru Kfora na Kosovu i Metohiji, a srpski ne može.
Na pitanje novinara RTS, da prokomentariše kako vidi izjavu specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da nam ne treba dodatno prisustvo i militarizacija na KiM, Vučić je rekao da je i njemu to Eskobar rekao kada su imali razgovor.
"Jeste rekao, mi imamo otvorene razgovore. Rekao sam mu da nije tajna da će oni da donesu negativnu odluku. Samo da vidim šta će da napišu. Što nisu svi razmislili oko toga, zašto, može da bude albanski kontigent Kfora, albanski vojnici mogu, da ih šaljete u srpska sela, kao članove NATO, a mi ne možemo", rekao je Vučić.
On je napomenuo da Srbija nije u NATO, ali da jeste u Parnaterstvu za mir.
"Postoji nešto što je iznad NATO, a to je Povelja UN i Rezolucija 1244, a računamo da smo negde i partneri sa tim zemljama. Što nam ne ukažete poverenje da vidite da smo u stanju da to uradimo", poručio je Vučić.
Dodaje da je za njih normalno da pošalju albanske vojnike da gledaju maltretiranje srpske porodice u Velikoj Hoči i da budu još garant toga.
Valjda da bi nas dodatno ponizili, kazao je Vučić.
"Šta je problem da to bude neko u skladu sa međunarodnim normama, zašto nemate povrenje. Znači da i nismo baš takvi partneri kao što ste nam pričali. Samo je problem u Srbiji, hoćete slabu Srbiju koja ne sme ništa da traži, a koju hoćete da ponižavate", kazao je Vučić.
Na pitanje kako vidi izjavu albanskog premijera Edija Rame da je povratak sprske vojske na KiM nadrealan, Vučić je rekao da je za njega nadrealno da vidi albanski kontigent Kfora kako učestvuje u nadgledanju maltretiranja srpske porodice u Velikoj Hoči.
"Treba da imamo najbliže odnose sa Albanijom i gledamo u budućnost, ali moj posao je da štitim interese Srbije i Srba i ukazujem šta je nadrelano. Reći ću mu sto puta, nemam tu problem, sve što kažem vama mnogo oštrije sam rekao i tzv. predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Vučić.
Kazao je da su Hrvatska, Finska, Estonija i Nemačka govorili o aplikaciji tzv. Kosova za članstvo u EU, a nama drže pridike i predavanja oko Ukrajine i teritorijalnog integriteta, kao i Povelji UN.
Kako to groteskno zvuči, zaključio je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
SRBIJA
Vučić: Vlada donela odluku o vraćanju srpske vojske i policije na KiM, šaljemo zahtev Kforu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala