- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Treće međunarodno bijenale litografije u „Parobrodu“

© Foto : Ustupljeno SputnjikuJedna od grafika sa međunarodnog bijenala litografije promo
Jedna od grafika sa međunarodnog bijenala litografije promo - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Međunarodno bijenale litografije biće održano u Ustanovi kulture „Parobrod“ u Beogradu od 17. decembra do 14. januara.
Likovni umetnik, grafičar, Marko Kalezić, treći put uspešno organizuje ovu značajnu manifestaciju koja predstavlja presek jednog od mogućih vidova litografija trenutno aktuelnih na svetskoj umetničkoj sceni.
Međunarodni žiri sačinjavaju istoričarke umetnosti, Breda Škrjanec, Ljubica Jelisavac-Katić, Marija Ristić, i grafičari Bojan Bikić, Marko Kalezić. Od prispela 54 rada, selektovali su za izlaganje 30 radova iz 15 zemalja sveta, zatim dodelili nagrade Sereni Smit (Prva nagrada), Seleni Bertanjini (Druga nagrada) i Andžeju Vohniku (Treća nagrada).
,,Beogradska publika biće u prilici da vidi litografska dela nastala u protekle dve godine stilski, tematski i generacijski različitih umetnika“, najavila je Marija Ristić.
Reč „litografija“ je grčkog porekla i doslovno znači „pisanje po kamenu“, dok umetnička litografija predstavlja delo umetnika koji je sproveo proces oblikovanja i štampanja direktno sa kamenih ploča, pojasnila je Ristićeva.
Ona je napomenula da se poreklo litografije vezuje za kraj 18. veka i za potrebe izrade što jeftinijih pozorišnih tekstova i plakata.
Zaslužni za njen razvoj kao umetničkog medijuma, a ne samo reproduktivne tehnike, bili su čuveni umetnici: Dominik Engr, Teodor Žeriko, Ežen Delakroa, potom, Eduar Mane, do savremenijih, Tuluz-Lotrek, Edvard Munk, Pablo Pikaso, navela je ona.
„Ovom izložbom, prateći savremenu umetničku scenu, podsećamo se značaja jedne od starih tehnika štampe koja danas s pravom pripada likovnim disciplinama“, poručila je Marija Ristić.
Izložba će biti otvorena u subotu, 17. decembra, u 20 časova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala