Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Nova“ Ukrajina odriče se Rusije, pa mora i Srbije: Ponašaju se kao da su priznali Kosovo

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska zastava ispred crkve Svete Sofije u Kijevu
Ukrajinska zastava ispred crkve Svete Sofije u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Kao sledbenica zapadne politike, Ukrajina će se prema Kosovu i Metohiji odnositi kao što se prema Prištini odnose zapadne zemlje. Međutim, zvanični Kijev još neće formalno priznati kosovsku nezavisnost. Ovo je u koliziji sa ranijim stavovima Ukrajine, koja je podržavala Srbiju, ali „nova“ Ukrajina, koja se odriče Rusije, odriče se i Srbije.
Na ovaj način istoričar Dragomir Anđelković komentariše inicijativu poslanika ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta), Alekseja Gončarenka da zvanični Kijev prizna nezavisnost Kosova i Metohije.
Gončarenko je još 6. avgusta Radi podneo predlog rezolucije za priznanje Kosova i Metohije kao suverene države, a nedavno je na sajtu ukrajinskog predsednika registrovao i peticiju na ovu temu.

Kijev ne priznaje nezavisnost Kosova, ali se ponaša kao da ga je priznao

Ukrajina je tesno integrisana sa Zapadom i u svim segmentima sledi zapadnu politiku – ono što je politika Amerike, politika je Ukrajine, objašnjava Anđelković.
„Opet, zvaničnoj Ukrajini je nezgodno da prizna lažnu nezavisnost Kosova u okolnostima kada tvrdi da regioni koji su se prisajedinili Rusiji i dalje pripadaju Ukrajini. Tako da je sigurno da je volja političkog vođstva Ukrajine ono što je Gončarenko rekao, ali, s druge strane, zbog čitavog konteksta im je nezgodno da to urade“, ističe Anđelković.
Naš sagovornik je, kako kaže, uveren da Ukrajina neće priznati nezavisnost Kosova u sadašnjem političkom trenutku, ali smatra da je pitanje vremena kada će krenuti tim putem.

„Ona se prema Kosovu ponaša kao prema državi, u skladu sa zapadnom politikom. U nešto drugačijim okolnostima, ili kada procene da je došao momenat, oni će ga priznati. U današnje postmoderno vreme, kada je laž zamenila istinu, naći će način da to obrazlože i da tvrde da se ne radi o dvojnim standardima“, kaže Anđelković.

Ukrajina se u odnosu na 1999. dubinski promenila

U odnosu na neko drugo vreme, vreme agresije NATO-a na Jugoslaviju 1999, kada je ukrajinska vlada na čelu sa tadašnjim predsednikom Leonidom Kučmom među prvima oštro osudila postupke Alijanse i kada je Kijev davao nedvosmislenu podršku Srbiji po kosovskom pitanju, Ukrajina se dubinski promenila, kaže Anđelković.
„Ukrajina je uvek bila, makar njen veći deo, u savezništvu sa Moskvom. Sada Ukrajina, koja se okreće od sebe, koja kida svoj identitet, koja tvrdi da je nešto drugo od onoga što je vekovima bila, naravno da se promenila i u odnosu na Srbiju. Ukrajina koja je deo ruskog sveta, prirodan je partner Srbije. Ukrajina koja se odriče Rusije, svakako se odriče i Srbije“, zaključuje Anđelković.
Ako Gončarenkova peticija sakupi 25.000 potpisa, predsednik Vladimir Zelenski moraće da odgovori na ovu inicijativu. Prema Gončarenkovim rečima, priznanjem kosovske nezavisnosti Ukrajina će ispraviti „grešku“ jer svi sadašnji ukrajinski saveznici iz NATO-a i EU, priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Gončarenko se poziva na odluku Međunarodnog suda pravde iz 2010. i kaže da je ovaj sud saopštio da pravo na državni suverenitet Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ne krši nikakve rezolucije i međunarodne akte.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala