- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Najveći hrvatski talenat pao na dopingu – preti mu zatvor i kraj karijere

© AFP 2023 / JOE KLAMARMario Vušković
Mario Vušković - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Nemački velikan Hamburger je na svojim zvaničnim stranicama objavio da je došao rezultat B uzorka, koji je poslat na testiranje nakon što je hrvatski defanzivac Mario Vušković (21) bio pozitivan na nedozvoljene supstance posle prvog testiranja na doping.
Drugi test je takođe pozitivan, a Vuškoviću sada prete različite kazne, u najgorem slučaju mogući su čak kraj karijere i kazna zatvora.
Podsetimo, hrvatski reprezentativac i štoper HSV-a pao je sredinom septembra na doping-testu nakon što su u uzorku njegovog urina pronađeni tragovi eritropoetina.
Nemački fudbalski savez protiv njega je odmah pokrenuo istragu, dok je klub potvrdio da ne trenira sa ostatkom ekipe. Sportski sud DFB-a izrekao mu je privremenu zabranu.
Slučajem se bavi i državno tužilaštvo u Hamburgu, koje je već pretražilo Vuškovićev ormarić na „Volksparkstadionu“, a prema pisanju „Hamburger Morgenposta“, policija je pretražila njegov stan u Hamburgu i zaplenil mua mobilni telefon i laptop.
U HSV-u su šokirani, a iznenađen je i sam Vušković, koji ne bi ni trebao da zna šta je to EPO ni kako se našao u njegovom telu, dodajući da su rezultati njegovog testa i dalje misterija. U pitanju je hormon koji stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
To omogućuje krvi da apsorbira više kiseonika i prema Svetskoj anti-doping agenciji (WADA), EPO je zabranjen.
Nemački „Cajt“ piše kako Vušković za ovaj prekršaj može dobiti četiri godine zabrane bavljenja fudbalom, a prema nemačkom zakonu može biti kažnjen i novčano, kao i kaznom zatvora do tri godine.
Oni navode primer Feliksa Šturma iz 2016. godine, kada je u bokserovom B uzorku pronađen i anabolički steroid, zbog čega je 2020. osuđen na tri godine zatvora zbog poreznih prekršaja, dopinga i nanošenja telesnih povreda.
Vušković (21) ponikao je u omladinskoj školi Hajduka iz Splita i važio je za velikog talenta hrvatskog fudbala. Posle sjajne sezone i pozajmice u Hamburgu, velikan sa severa Nemačke ga je otkupio ovog leta za tri miliona evra.
Pride, HSV je letos odbio ponudu engleskog Vulvsa za Vuškovića od čak 12 miliona evra.
Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Katar 2022
Kako je pročitana hrvatska „hobotnica“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala