- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Švajcarci se uplašili, Britanac će braniti „rusko zlato“

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Kamila Valijeva
Vladimir Putin i Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Sudbina Kamile Valijeve i zlatne medalje sa Zimskih olimpijskih igara 2022. godine biće odlučena na Sudu za sportsku arbitražu (KAS) u Švajcarskoj, iako još zvanično nije poznato ko će zastupati rusku klizačicu.
Krajem novembra švajcarska advokatska kancelarija „Šelenberg Vitmer“ objavila je da ne želi da zastupa Kamilu. Oni su sarađivali sa Valijevom u Pekingu, i tokom nesporazuma iz 2019. godine između RUSADA i VADA (kada su ruski sportisti bili suspendovani na dve godine).

Mediji javljaju da su Švajcarci ovog puta „odbili saradnju sa Ruskinjom“ jer ne žele da zastupaju ruske državljane u svetlu odluke švajcarskog Federalnog saveta od 24. novembra da nijedan član ne sme više da pruža pravnu pomoć ruskim građanima i kompanijama zbog situacije u Ukrajini.

Ne zna se još kako će ova odluka uticati na dalje planove Ruskinje, ali postoji mogućnost da će Britanac Grejem Artur, koji nije nepoznat u Rusiji, zastupati njene interese, prema izvorima upoznatim sa situacijom.
Artur Grejem se bavi anti-dopingom skoro 20 godina, a radio je i za Savet Evrope i UNESKO. Svoj posao definiše na sledeći način:
„Nezavistan sam advokat sa značajnim iskustvom u sportskim regulativama, anti-dopingu, nadzoru i zaštiti podataka. Obučen za procese u Engleskoj i Velsu. Većinu mog rada čini savetovanje organizacija o anti-dopingu, sportskom nadzoru i sportsko-političkim problemima. Predstavljam klijente na anti-doping ročištima pred KAS-om. Takođe, tesno sarađujem sa sportskim organizacijama“, ističe Grejem.
U svet anti-dopinga ušao je početkom 2000, pre toga je osam godina bio advokat, najpre u američkoj firmi, radio je čak i u Mikrosoftu.
Kasnije je radio kao anti-doping konsultant u Međunarodnom paraolimpijskom komitetu, Savetu Evrope, UNESKU (gde još radi), dok je u Britaniji suspendovan 2015. zbog skandala sa doktorom Markom Bonarom koji je, navodno, snabdevao zabranjenim supstancama više od 150 sportista, među kojima su i zvezde Premijer lige.
Grejem je 2019. branio ruske sportiste tokom spora sa Svetskom anti-doping agencijom.
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
SPORT
„Nikakav doping ne može da stvori takvu emociju!“ – Ruskinja govorila o paklu koju preživljava Kamila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala