- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Kamilji grip razara Francuze pred finale s Argentinom

© AP Photo / Natacha PisarenkoFrancuska – Engleska
Francuska – Engleska - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Selekciju Francuske u nedelju od 16 časova očekuje finale Svetskog prvenstva protiv Argentine, ali im je trenutno veći protivnik od Mesija i kompanije Kamilji grip koji hara u Kataru.
Nekoliko igrača ima misteriozni virus, koji nalikuje gripu zbog čega se u francuski tabor uvukla zebnja. Dvojica zaraženih igrača su Dajo Upamekano i Adrien Rabio koji nisu mogli da odigraju ni minut u polufinalu protiv Maroka.
Rabio je ostao u izolaciji u timskom hotelu. U Kataru se pojavila zabrinutost zbog Kamiljeg gripa koji se pojavio proteklih nedelja. Veliki broj navijača koji su boravili u Dohi vratili su se svojim kućama sa simptomima prehlade koje ne mogu da se otarase.
Kamilji grip je uobičajeni naziv za respiratorni sindrom Bliskog istoka (MERS) - rasprostranjenu respiratornu bolest koju izaziva korona virus sindrom Bliskog Istoka (MERS‐CoV), virus koji prelazi sa životinja na ljude, najčešće sa kamile na čoveka.
Ovaj virus je prvi put izolovan u Saudijskoj Arabiji 2012. godine i od tada je laboratorisjki ustanovljeno 2.600 slučajeva zaraze kod ljudi i skoro 1.000 smrti širom sveta, iako je 80% zaraženih sa teritorije Saudi Arabije.
Najčešći simptomi su gorznica, bol u grlu, suvi kašalj, i gubitak daha. Pacijenti takođe mogu osetiti gastrointestinalne sindrome - bol u abdomenu, dijareju... Komplikovani slučajevi dovode do upale pluća, ali retko.
Posle meča sa Marokom, francuski selektor Didije Dešan potvrdio je da njegov tim ima zaraženih i da je najnovije ime na spisku Kingsli Koman.
„Kingsli je ujutru na dan utakmice s Marokom imao temperaturu. U Dohi temperatura varira i mnogi klima uređaji su stalno uključeni. Imali smo slučajeve koji naliče gripu. Pokušavamo da budemo oprezni da se ne proširi jer imuni sistem igrača dovoljno pati tokom utakmica“, rekao je Dešan.
Francuski lekari čine sve da osposobe igrače za nedelju i finale.
„Upamekanu je pozlilo odmah posle utakmice sa Engleskom. Dešava se kada iscrpite organizam, telo slabi i lako se hvataju virusi. Preduzeli smo neophodne mere, trudimo se da se virus ne proširi utimu. Odvojili smo Upamekana od ostatka tima, kao i Rabioa", zaključio je Dešan.
Simon Marčinjak - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Katar 2022
Odabran je sudija za finale Mundijala – Argentinci veruju u ponavljanje istorije!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala