- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan predložio Putinu da organizuje trilateralni sastanak s Asadom

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Ankari
Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Ankari - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je predložio ruskom lideru Vladimiru Putinu da organizuje trilateralni sastanak na kojem će učestvovati i sirijski lider Bašar Asad.
„Predložio sam Putinu da održi sastanak lidera Rusije, Turske i Sirije. On je pozitivno shvatio tu inicijativu. To će pokrenuti seriju pregovora“, rekao je Erdogan, prenosi agencija „Anadolija“.
Turski lider je istakao da se „zalaže za zajedničke korake Rusije, Turske i Sirije“, te da je stoga neophodno organizovati sastanke predstavnika obaveštajnih službi i ministara odbrane pomenutih zemalja.
Komentarišući poziv Evropske unije Turskoj da se pridruži sankcijama protiv Rusije, Erdogan je rekao da šef evropske diplomatije Žozep Borelj „nije učesnik u dijalogu“, te da „ne može da kontroliše odnose sa Moskvom“.
Turska od 20. novembra sprovodi vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila zabranjene Kurdistanske radničke partije na severu Sirije. Napadi su izvedeni na grad Kobani, kao i na sever Iraka. Erdogan je operaciju nazvao uspešnom i nije isključio da će posle nje uslediti i kopnena.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je izjavila da Moskva održava bliske kontakte s turskom stranom u vezi sa sirijskim pitanjem, da razume da je Turska zabrinuta za svoju nacionalnu bezbednost, ali da bi sprovođenje kopnene operacije u Siriji samo povećalo napetost u regionu.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
RUSIJA
Turski ekspert: Rusija je jedina zemlja sposobna da organizuje sastanak Erdogana i Asada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala