- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik, Čović i Nikšić potpisali sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, neslaganja oko NATO puta

© AP Photo / Amel EmricZastava BiH
Zastava BiH - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i njihovi koalicioni partneri potpisali su u Sarajevu sporazum koji sadrži smernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godine.
Potpisivanju sporazuma prethodio je sastanak Dodika, Čovića, Nikšića i koalicionih partnera na kojem je razgovarano o formiranju Saveta ministara i ostalih struktura vlasti na zajedničkom nivou.
Dodik je posle potpisivanja sporazuma ocenio da je neuobičajeno brzo došlo do dogovora i konsenzusa, ali i da postoje razlike u vezi sa NATO.
Cilj potpisanih smernica, načela i ciljeva u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH je efikasno formiranje vlasti na zajedničkom nivou, istakao je Dodik i dodao da treba da se formira i Savet ministara.
On je zahvalio predstavnicima „osmorke“ na spremnosti za dogovor, navodeći da je u ranijem periodu SDA bila ta koja je sve blokirala i onemogućavala postizanje konsenzusa, preneo je portal RTRS.
Čović je izrazio očekivanje da će Savet ministara biti formiran do kraja godine kako bi pažnja mogla da se usmeri na projekte koji su vitalni za BiH, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.
„U četvrtak očekujem završetak priče o radnim telima, o tome kako će izgledati Savet ministara i svemu što treba uraditi da do kraja godine bude formiran Savet ministara“, rekao je Čović.
Nikšić je izjavio da su razlike, kao što su evrointegracije, ostavljene po strani i da su se fokusirali na ono oko čega mogu da se dogovore na korist svih građana u BiH.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala