- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

„Nisam lažan lik – pre bih umro sa svojim idejama!“

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDVahid Halilhodžić
Vahid Halilhodžić - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Legendarni Vahid Halilhodžić je ekipu Maroka doveo do Mundijala u Kataru, ali je odlukom tamošnjeg Fudbalskog saveza dobio otkaz zbog sukoba sa rukovodstvom, što je čak treći put da ostaje bez posla uoči Mundijala.
Legendarni golgeter mostarskog Veleža, kasnije uspešan trener, nije dobio šansu da kruniše svoju bogatu karijeru.
„Osećam se osramoćeno... Umesto da sam u Kataru, ja sam ovde na kiši. Zaista sam investirao mnogo sebe u projekat tokom prethodne tri godine i ovo je Mundijal koji propuštam, ali to je život“, rekao je Halilhodžić.
A o sukobu sa nekadašnjim poslodavcima...
„Kada dođete u državu ne znate sve dobre igrače, morate da ih tražite. Koliko sam ih gledao? Hiljadu! Obnovio sam 80 odsto tima, a trenera dobrim trenerom čine rezultati. Nikada bolje Maroko nije prošao nego sa mnom. Ono što nisam poštovao su negativne kampanje da bi se kreirao animozitet među navijačima, među lokalcima i Marokancima u inostranstvu... Pritisak je trajao dugo, hteli su da dodam ekipi tri, četiri igrača, iako smo već imali rezultate. Neki su čak odbili Maroko zbog drugih država, a eto ih sad na Mundijalu! A trebalo je da budu tu kada se išlo u Kinšasu ili u Gvineju tokom puča!“
Halilhodžić kaže da je napravio ceo sistem za fudbal u Maroku.
„Napisao sam jedan dokument, siže svega šta opisuje identitet tima, u odbrani, u napadu, u slobodnim udarcima, u zonama, sve je prevedeno na pet jezika jer Marokanci žive svuda. Pisao sam to tokom pandemije, jedini smo stručni štab koji je radio u to vreme. I želeo sam da završim karijeru uspešnim nastupom na Mundijalu!“
Jedna od tačka sukoba sa rukovodstvom je činjenica da nije želeo da dodaje u ekipu igrače koje nije smatrao neophodnim.
„Da sam sipao vodu u svoje vino ja ne bih bio Vahid, više bih voleo da umrem sa svojim idejama. Nisam ni glup, ja mogu da promenim stav ako je to dobro za ekipu, ali ako će ekipa eksplodirati zbog tako nečega... Trener odlučuje, na kraju krajeva, ja nisam lažan lik, ja nikada neću pripadati nekakvom lobiju“.
Na Mundijalu navija za – Francusku.
„Odlični su u odbrani, Dešam je škola Juventusa, pragmatična i realna, za pobedu. Što se tiče Maroka, ne pratim, majka jednog igrača me je zvala i plakala jer on nije na spisku. Ne možete da shvatite, on je igrao kvalifikacije, ali nije pozvan i uništilo mu je život. Ja i dalje imam traume jer sam malo igrao na Mundijalu 1982. godine“, istakao je Halilhodžić.
 Koncert  Riblje čorbe na stadionu Tašmajdan - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Katar 2022
„O Maroko, ljubim te u oko“ – Bora Čorba za Sputnjik o ispadanju „dosadnih“ Španaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala