- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Uništeni tramvajski depo u Marijupolju - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska ambasada: Isporuka sistema "Patriot" Kijevu bila bi provokacija, posledice nepredvidive

Pratite nas
U toku je 294. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. U Donjeckoj Narodnoj Republici su izračunali da im je Kijev naneo štetu koja se meri oko 20 milijardi dolara. Kako javlja Si-En-En, Amerika može poslati sisteme „Patriot“ u Ukrajinu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:28 14.12.2022
Ambasada Rusije u SAD saopštila je da bi eventualna isporuka sistema "Patriot" Ukrajini predstavljala provokaciju sa nepredvidivim posledicama. Time se stvaraju novi rizici po globalnu bezbednost, navode u ambasadi i ističu da su SAD odgovorne za eskalaciju konflikta.
21:24 14.12.2022
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
RUSIJA
Nebenzja: Zapad doveo Evropu na ivicu sukoba
19:32 14.12.2022
U Zaporoškoj oblasti je otkriveno veliko skladište oružja i municije, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov na Telegram kanalu.
„Borci specijalnih jedinica 'Ahmat-Krepost' i 'Ahmat-Grozni', zajedno sa pripadnicima dagestanskih Snaga za brzo reagovanje 'Jastreb', otkrili su veliku zalihu oružja i municije tokom čišćenja terena u Zaporoškoj oblasti“, saopštio je Kadirov.
Kako je istakao, „neonacisti su verovatno pripremali sabotažu koja je mogla da dovede do tragičnih posledica“.
Oružje je preuzela ruska vojska.
18:49 14.12.2022
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš razgovarao je telefonom sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim o budućnosti crnomorske pšenične inicijative, saopštio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.
17:48 14.12.2022
Bela kuća nije potvrdila spremnost da sistem "Patriot" uključi u sledeći paket pomoći Ukrajini.
17:18 14.12.2022
Prema navodima medija, Sjedinjene Države bi sutra mogle da uvedu sankcije protiv direktora "Nornikela" Vladimira Potanjina i još nekih njegovih kompanija. Sankcije bi, između ostalih, mogle da pogode "Rosbanku".
15:54 14.12.2022
Pripadnici odreda „Odvažni“, centralnog vojnog okruga, odbili su nekoliko napada ukrajinske vojske na potezu Svatovo-Kremena uz pomoć borbenih vozila za podršku tenkovima „Terminator“, izveštava reporter Sputnjika.
„Situacija je dalje napeta , ali držimo linu fronta. Koristimo artiljeriju za uništavanje uporišta protivnika, tenkove, sisteme ‘Soncepek’. ‘Terminator’nam je pomogao da odbijemo nekoliko napada, bukvalno je naterao protivnika u bekstvo“, rekao je jedan od boraca.
15:39 14.12.2022
Na Donjeck je sa ukrajinskih položaja ispaljeno 13 projektila kalibra 155 milimetara koji koriste snage NATO.
15:35 14.12.2022
Američki predsednik Džozef Bajden mogao bi da da saglasnost da se Ukrajini isporuče raketni sistemi zemlja-vazduh „Patriot“ tek kada Pentagon odgovori na sva pitanja o pripremi ukrajinske vojske za primenu tog oružja, njegovom održavanju, legalnoj osnovi za isporuku sistema i posledicama po borbenu gotovost samih Sjedinjenih Država, piše „Vašington post“ pozivajući se na izvore u administraciji.
Podsetimo, mediji su ranije objavili da bi Amerika uskoro mogla da objavi da će Kijevu isporučiti ove sisteme.
Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je da ako se to dogodi, ako „Patriot“ bude isporučen zajedno sa osobljem NATO, odmah će postati legitimni cilj Oružanih snaga Rusije.
13:07 14.12.2022
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
• Oružane snage Rusije su tokom ofanzive preuzele kontrolu nad glavnim delom naselja Vodjanoe na području Donjecka;
• Ruska vojska likvidirala je oko 100 ukrajinskih vojnika na području Kupjanska u Harkovskoj oblasti;
• Ruske snage odbile su kontranapad četiri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine južno od Donjecka;
• Pripadnici Oružanih snaga Rusije uništili su komandni centar operativno-taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine Liman na području Kramatorska u DNR;
• Ruski vojnici napali su kolone Oružanih snaga Ukrajine u DNR kako bi onemogućili prebacivanje neprijateljske rezerve,
• Oružane snage Rusije sprečile su kontranapad tri jurišne grupe ukrajinskih snaga, koje su se kretale u pravcu dva naselja u LNR.
12:34 14.12.2022
Ukrajinski vojnici odbijaju naređenja i oštećuju svoje tenkove, rekao je na Prvom kanalu Andrij Maročko, oficir Narodne milicije LNR.
"Situacija koja se razvija na liniji razdvajanja je, jednostavno, užasna za ukrajinske tankiste. Preksinoć se pojavila informacija da su ponovo počeli slučajevi kada oklopne grupe jednostavno odbijaju da ispunjavaju naređenja u području Artemivska", saopštila je vojska.
Maročko je dodao da ukrajinska vojska uglavnom koristi zastarele tenkove T-64.
11:39 14.12.2022
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će za Rusiju američki raketni sistemi „Patriot“ koje Vašington planira da isporuči Ukrajini, predstavljati legitimne mete.
Istovremeno, dodao je da ipak treba sačekati zvaničnu informaciju o isporukama ovih sistema Kijevu.
11:36 14.12.2022
11:20 14.12.2022
Kremlj nije dobio nikakve predloge za božićno primirje u Ukrajini, izjavio je pres-sekretar predsednika RF Dmitrij Peskov.
„Ne, ni od koga nisu dobijeni predlozi i takva tema nije na dnevnom redu“, rekao je on novinarima, odgovarajući na pitanje da li ruske vlasti razmatraju mogućnost božićnog ili novogodišnjeg primirja i da li su spremni da odgovori ako takav predlog dođe iz Kijeva.
09:48 14.12.2022
U Zaporožju i Dnjepropetrovsku odjeknula je serija eksplozija, pišu ukrajinski telegram-kanali.
Navodno, napad je izveden dronovima. Mete su bili infrastrukturni objekti.
09:15 14.12.2022
Ukrajinski vojnici su tokom proteklog dana izgubili oko 65 ljudi i više od dvadeset komada tehnike u borbama na teritoriji Luganske Narodne Republike, objavila je Narodna milicija LNR na svom Telegram kanalu.
„U toku proteklog dana, tokom aktivnih ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije LNR, neprijatelj je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici. Likvidirano je oko 65 ljudi, dok su uništena dva tenka, tri oklopna transportera, artiljerijsko oruđe, 17 jedinica specijalne tehnike“, navodi se u saopštenju.
08:59 14.12.2022
Isporuke naoružanja NATO-a za podršku Oružanih snaga Ukrajine neće prestati dok se rute snabdevanja ne unište, izjavio je bivši ambasador Luganske Narodne Republike u Moskvi Rodion Mirošnik televiziji "Solovjov uživo".

„Na snabdevanje oružjem uticaće samo uništavanje logističkih tokova, odnosno onih koji sada prolaze kroz Zapadnu Ukrajinu i preko kojih se, nažalost, masovno isporučuje oružje u Donbas“, rekao je on.

Mirošnik je takođe dodao da se ukrajinske jedinice postepeno povlače sa svojih pozicija na Artjomovskom i Soledarskom pravcu. I jasno je da će se Ukrajina ipak otići povući“, rekao je on.
08:00 14.12.2022
Ukrajina zbog neuspeha na vojnom polju priprema provokacije u pravcu Svatovskog, izjavio je za Sputnjik oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

"S obzirom da već dugo vreme vode neuspešne operacije u pravcu Svatovskog, obaveštajne službe SAD i Kijeva predlažu pokretanje terorističkih aktivnosti u ovoj oblasti. Državne institucije, civilni infrastrukturni objekti i logističke petlje mogu postati mete sabotaže", rekao je sagovornik agencije.

07:36 14.12.2022
I dalje se čuju zvuci za uzbunu u Kijevskoj i Žitomirskoj oblasti.
07:20 14.12.2022
Tokom noći su odjeknule eksplozije u Kijevu. U gradu je objavljena vazdušna uzbuna.
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je oboreno 10 dronova-kamikaza iznad grada.
Prema preliminarnim informacijama, dve administrativne zgrade u centru grada su oštećene.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala