- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ubistva i tortura: Prvi svedok dao iskaz o zločinu u Dobrovoljačkoj

© Foto : Youtube/slavicnet/PrintscreenNapad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine
Napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Dokazni postupak protiv Ejupa Ganića i još devet nekadašnjih muslimanskih vojnih, policijskih i političkih funkcionera optuženih za ratni zločin u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici počeo je posle tri odlaganja.
Prvi svedok Draško Đurić, učesnik kolone JNA u povlačenju iz Sarajeva, svedočio je o ubistvima vojnika, oficira i civila u službi JNA, koja su se dešavala u Dobrovoljačkoj 3. maja, ali i dan ranije ispred Komande druge vojne oblasti na Bistriku.
Đurić je ispričao da je kolona vojnika i civila zaposlenih u JNA napadnuta 3. maja 1992. godine, a da su oni koji su odvedeni u salu FIS-a pretučeni i da je vršena tortura nad rezervistima i oficirima.
Osim Ganića, optužnica tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN i koja se povlačila u skladu sa dogovorom sa sarajevskim vlastima.
Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.
Optužnica ih tereti i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili niti kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina, prenosi RTRS.
Suđenje će biti nastavljeno 21. decembra. Tužilaštvo je najavilo da će iskaze dati 277 svedoka.
Tokom dva dana obuhvaćena slučajem Dobrovoljačka, ubijena su 42 oficira, vojnika i civila, dok je 71 ranjen.
Paljenje sveća poginulim vojnicima u Dobrovoljačkoj u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
REGION
Nastavljeno suđenje za „Dobrovoljačku“: Tužilac tvrdi da će dokazati zločin protiv vojnika JNA i civila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala