- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Maloljetnik iz Češke slao dojave o bombama u školama u Crnoj Gori

© Sputnik / Boban NovovićCrnogorska policija
Crnogorska policija - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Maloljetnik iz Češke slao je dojave o bombama u školama, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore. Prethodnih dana poslate su poruke o postavljenim bombama u više osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore, zbog čega će nastava do kraja sedmice biti onlajn.
“Ovo krivično djelo počinjeno je sa teritorije Republike Češke, a počinilac je maloljetno lice i strani državljanin u Češkoj koji nije povezan sa Crnom Gorom. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim međunardnom partnerima koji su kroz razmjenu informacija, obuke i saradnju pomogli u postizanju ovakvih rezutata, a u ovom konkretnom slučaju osobitu zahvalost iskazujemo češkoj policiji i ambasadi Republike Češke u Crnoj Gori koji su brzo i efikasno djelovali”, poručili su iz Uprave policije .
Iz Uprave su podsjetili da je u posljednjih pola godine bilo deset lažnih dojava o bombama u školama i drugim institucijama.
“Ti slučajevi su u najvećem broju riješeni uz identifikovane počinioce ili forenzičke, odnosno operativne podatke preko kojih se može doći do izvršilaca u narednom periodu. Sa zabrinutošću ukazujemo da se radi primarno o maloljetnim licima, a bilo je i slučajeva da su lica bila mlađa od 14 godina”, kazali su oni.
Napomenuli su da su ovakve i slične aktivnosti, korišćenje jednokratnih i-mejlova, kao i nekih internet sajtova za anomizaciju i kamufliranje IP adresa sve prisutniji, posebno prilikom vršenja krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminala. Iz policije dodaju da se kroz međunarodnu saradnju i dostupne servise za pripadnike bezbjednosnih službi dolazi do konkretnih podataka preko kojih se identifikuju u cijelosti ili djelimično lica koja su izvršila krivična djela ili prekršaje.
“Ova problematika je još izraženija u zemljama iz regiona, ali i po posljednjim obavještenjima Evropola i u zemljama Evropske unije. Uprava policije i ostali činioci bezbjednosnog sektora preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije počinilaca krivičnih djela i prekršaja, kako u realnom prostoru tako i na Internetu”, zaključili su iz Uprave policije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala