- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kirbi: Rat u Ukrajini neće se završiti do kraja godine

© AP Photo / Patrick SemanskyKoordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi
Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da situacija na ratištu u Ukrajini ne dozvoljava da se izvede zaključak da će se sukob završiti do kraja godine, izjavio je novinarima koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.
„Po mom mišljenju, svi bismo voleli da se ovaj rat završi danas, a ako ne, onda do kraja ove godine. Međutim, s obzirom na ono što vidimo u vazduhu i na zemlji, teško je zaključiti da će se završiti do kraja godine“, rekao je Kirbi tokom brifinga.
On je rekao da pretpostavlja da će se aktivna faza borbenih dejstava u Ukrajini nastaviti „još neko vreme“.
Odgovarajući na pitanje o zahtevu Poljske da se u toj zemlji poveća prisustvo američkih vojnih snaga, Kirbi je naveo da Bela kuća nije spremna da objavi o povećanju vojnog prisustva u Poljskoj.
„Nemam šta da kažem o promenama vojnog stanja niti da najavljujem vezano za to… gde se nalaze američke trupe“, odgovorio je Kirbi.
Prema njegovim rečima, SAD će nastaviti da procenjuju svoje vojno prisustvo u svetu, uključujući Evropu i baltičke zemlje.
„Ukoliko bude potrebna promena, to će svakako biti urađeno na otvoren i transparentan način“, zaključio je on.
Kirbi je naveo i da američka administracija trenutno ne može da potvrdi informacije koje su se pojavile u medijima o potencijalnoj isporuci raketnih sistema „Patriot“ Kijevu.
Ranije je „Si-En-En“, nakon saopštenja zvaničnika u američkoj administraciji, objavio da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dovršava planove za slanje odbrambenog raketnog sistema „Patriot" u Ukrajinu, što bi moglo biti objavljeno već ove sedmice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala