- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Ističe rok za zamenske vaučere turistima koji nisu putovali

© AFP 2023 / FREDERIC J. BROWNOdraz putnika i njihovog prtljaga na aerodromu u Pekingu
Odraz putnika i njihovog prtljaga na aerodromu u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Rok za turiste koji nisu iskoristili zamenska putovanja ističe u decembru i agencije su u obavezi da im od 1. januara do 1. februara 2022. godine isplate novac uplaćen pre kovid krize.
Kako nam objašnjava Aleksandar Seničić direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, putnici mogu da prihvate vraćanje novca, ali mogu i da se dogovore sa turističkom agencijom da uz određene povoljnosti uplaćeni novac iskoriste u druge svrhe u nekom narednom periodu.

Sada ističe rok za one koji nisu iskoristili ta putovanja, a njih 90 odsto to jeste uradilo. Što se tiče onih 10 odsto koji ih nisu iskoristili, od 1. januara do 1. februara 2022. godine agencije su u obavezi da im isplate novac koji je ostao kod njih.

Na predlog Jute, Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, Vlada Republike Srbije donela je još ranije uredbu kojom je omogućeno turističkim agencijama da zadrže novac koji je pre pandemije korona virusa uplaćen za putovanja, uz mogućnost zamenskih vaučera.
CC0 / Pixabay / Kovid pasoš
Kovid pasoš - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Kovid pasoš
Turističke agencije su na početku krize imale novac koji je uplaćen na račun putovanja za 2020. godinu. Juta je bila u komunikaciji sa kolegama iz Evrope gde su mnoge zemlje preduzele slične korake kako bi predupredile problem koji je mogao da nastane. S obzirom na to da je novac koji su agencije primile od putnika prebačen partnerima u inostranstvu, a da je sav turistički saobraćaj bio obustavljen, uplaćeni novac se ne bi vratio putnicima.

Da se insistiralo na povraćaju novca verovatno bi se sve agencije zatvorile, a putnici bi ostali bez novca jer osiguranja ne bi mogla da isplate tako velike iznose. Takva je situacija bila u celoj Evropi, rekao je za Sputnjik direktor Jute Aleksandar Seničić.

Vlada Srbije je u koordinaciji sa evropskim zakonodavstvom donela spomenutu uredbu koja je štitila i agencije i putnike. Prvi postavljeni rok do kojeg su putovanja mogla da se iskoriste bio je januar 2020. godine, ali, budući da se kriza izazvana kovidom produžila, rok za korišćenje zamenskih vaučera takođe je produžen i to do decembra 2022. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala