- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Blumberg“: Evropa kupuje ogromne količine dizela zbog antiruskih sankcija koje slede

© Sputnik / Žanna Manukяn / Uđi u bazu fotografijaBenzinska pumpa u Londonu
Benzinska pumpa u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Evropske zemlje u decembru uvoze ogromne količine dizel-goriva, skoro pa rekordne u poslednjih šest godina – pritom, skoro polovina isporuka stiže iz Rusije, piše agencije „Blumberg“.
„Evropa nabavlja dizel iz celog sveta skoro rekordnom brzinom uoči predstojeće zabrane snabdevanja od svog najvećeg spoljnog dobavljača“, navodi agencija.
Kako je precizirano, u prvih deset dana decembra Velika Britanija i Evropska unija uvezle su morskim putem preko 16 miliona barela dizel-goriva. Ako nastave istim tempom, to će biti druga najveća količina nakon rekordne 2016. godine kada su do povećanja uvoza doveli štrajkovi u francuskim rafinerijama, navodi „Blumberg“, pozivajući se na podatke kompanije „Vorteksa Ltd“.
Procenjuje se da su dnevne isporuke u decembru iznosile 1,6 miliona barela od kojih je 749.300 barela isporučeno iz Rusije. Slede je Saudijska Arabija iz koje je stiglo 298.300 barela i Indija (156.400 barela). SAD isporučuju po 60.800 barela dnevno, a Ujedinjeni Arapski Emirati – 28.000 barela.
Petog decembra stupio je na snagu embargo Evropske unije na morske isporuke ruske nafte, kao i ograničenje prema kome sirovine iz Rusije ne bi trebalo da koštaju više od 60 dolara po barelu. Iste mere će početi da važe od 5. februara za naftne derivate iz Rusije.
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
RUSIJA
Rusija isporučuje rekordne količine naftnih derivata na Bliski istok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala