- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Savet bezbednosti Belorusije: Vojska spremna da reaguje na tešku situaciju u regionu

© Telegram / Ministerstvo oboronы Respubliki Belarusь/VaяrBeloruski vojnici
Beloruski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Borbene snage Belorusije spremne su da reaguju na tešku vojno-političku situaciju u istočnoevropskom regionu, izjavio je državni sekretar beloruskog Saveta bezbednosti Aleksandar Voljfovič.
„Spremni smo da reagujemo na situaciju u ovoj teškoj vojno-političkoj situaciji koja se danas razvija, nažalost, ne samo u svetu, već i u istočnoevropskom regionu kolektivne bezbednosti oko granica Republike Belorusije, rekao je Voljfovič za televiziju „Belorusija 1“.
On je napomenuo da je u Belorusiji prošle nedelje izvršena provera snaga i sredstava uključenih u protivterorističke aktivnosti, suzbijanje nelegalnih formacija i masovnih nereda.
„Snage i sredstva uključena u protivterorističke operacije u celini izvršile su zadatak… Naše jedinice za specijalne namene spremne su da rešavaju takve zadatke“, dodao je on.
Iznenadna provera borbene gotovosti prvenstveno će se ticati vojnih jedinica snaga za brzo reagovanje, precizirao je Voljfovič.
On je objasnio da je reč o onim vojnim jedinicama koje će prve rešavati zadatke u skladu sa namenom u slučaju zaoštravanja situacije kako na granicama tako i unutar zemlje. Odnosno, to su jedinice u stalnoj borbenoj gotovosti.
Prema njegovim rečima, iznenadna provera borbene gotovosti beloruske vojske, koja je počela u utorak, predstavlja nastavak prošlonedeljnih događaja.
„U slučaju zaoštravanja situacije, ako se situacija bude razvijala, naravno da će u dejstva biti direktno uključene oružane snage“, objasnio je on.
Državni sekretar je naglasio da će tokom provere „zadaci biti postavljeni na osnovu analize iskustva vođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini“.
Kako je naveo, danas je podignuta jedna od jedinica koja se nalazi na južnom operativnom pravcu.
Na teritoriji Belorusije je 7. i 8. decembra, pod rukovodstvom Državnog sekretarijata Saveta bezbednosti zemlje, izvršena provera državnog sistema za reagovanje na terorističke akte. Pres služba Ministarstva odbrane Belorusije saopštila je u utorak da je po nalogu predsednika počela iznenadna provera borbene gotovosti vojske.
Oklopna vozila beloruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
RUSIJA
Iznenadna provera gotovosti vojske Belorusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala