- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Oko za oko...“: MIP Rusije o odgovoru na ponašanje SAD prema ruskim diplomatama

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Rusija na neprijateljske korake Sjedinjenih Američkih Država prema ruskim diplomatama uvek odgovara po principu „oko za oko“, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, komentarišući mogući odgovor Moskve na prinudni odlazak grupe ruskih diplomata iz SAD u januaru.

„Amerikanci su uveli apsolutno nemotivisano i neobjašnjivo trogodišnje ograničenje boravka naših kolega na službenom putu. Oni nameću svoja pravila igre u ovoj oblasti. Mi uvek odgovaramo po principu oko za oko, ne nužno simetrično. Oni se žale da im ovde nedostaje osoblja, ali sami su krivi, nismo mi to inicirali“, objasnio je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, SAD su „pretvorile rad diplomata čak ne ni u monetu za potkusurivanje, već u sredstvo političkog pritiska na Rusiju“.
„Naše recipročne mere su najavljene američkoj strani čim su ovi koraci o zahtevu za odlazak naših zaposlenih u određenim rokovima bili preduzeti. Pažljivo pratimo da američko osoblje odlazi odavde u skladu sa našim zahtevima“, rekao je Rjabkov.
Prema njegovim rečima, „sva ova pometnja i dugotrajno smanjivanje diplomatskog osoblja, uzajamno proterivanje, međusobno odbijanje izdavanja akreditacija se nastavlja i trenutno je praktično nemoguće obnoviti lanac, počev od nekog momenta, recimo, od pre tri godine“.
Diplomata je takođe istakao da je Moskva predložila Vašingtonu da se utvrdi gornja granica broja osoblja u ambasadama i dodao da na ovaj ruski predlog trenutno nema odgovora iz SAD.
Prethodno su u Istanbulu održane konsultacije Rusije i SAD o normalizaciji rada diplomatskih predstavništava, ali nije bilo kvalitativnog pomaka.
Ranije je ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov saopštio da 30 diplomata kojima je Vašington naredio da napuste zemlju, zbog viznih ograničenja moraju to da učine 1. januara.
Kako ocenjuje, situacija sa ruskim diplomatskim predstavništvima u SAD i dalje je napeta. Na primer, po rečima Antonova, službenici ruskih diplomatskih misija u SAD nastavljaju da dobijaju pretnje, a nudi im se i saradnja sa američkim obaveštajnim službama.
Ruska ambasada u Vašingtonu: Za „vizni rat“ kriva isključivo američka strana - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Vašington pozdravio proterivanje ruskih diplomata iz Evrope; Ruska ambasada: Nova potvrda nemoći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala