- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Kijevu ponestaje zaliha municije za S-300 i „buk“

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Buk M3" Oružanih snaga Rusije u Ukrajini
Raketni sistem Buk M3 Oružanih snaga Rusije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Iscrpljuju se zalihe municije i rezervnih delova za sisteme protivvazduhoplovne odbrane S-300 i višecevne raketne bacače „buk“, koji čine osnovu protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine, a nove je nemoguće kupiti, piše list „Fajnenšel tajms“.
Kako je saopštio predstavnik ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva, pukovnik Jurij Ignat, ukrajinska vojska obično ispaljuje po dve rakete iz S-300 i „buka“ na jednu rusku raketu, kako bi povećala šansu da je presretne „zastarelim sistemima“.
Autor članka konstatuje da je nemoguće kupiti dodatne rakete za pomenute sisteme PVO, kao i da je teško pronaći dostupne zalihe na svetskom tržištu, izuzev partije koju je isporučila Slovačka.
Takođe se navodi da su zapadne zemlje isporučile ukrajinskoj vojsci 30 protivavionskih samohodnih topova „gepard“, kao i nekoliko savremenih PVO sistema „iris-T“ i „nasams“. Međutim, po rečima ukrajinskog pukovnika, Kijevu je potrebno „na stotine“ jedinica takvog oružja zbog iscrpljivanja zaliha.
„Nemamo drugog izbora osim da pređemo na te vrste naoružanja, jer je sovjetsko oružje iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka zastarelo i neprijatelj ga svakodnevno iscrpljuje“, rekao je Ignat, prenosi britanski list i istovremeno podseća da Rusija i dalje ima obiman arsenal balističkih projektila.
Napadi Oružanih snaga Rusije na ukrajinsku infrastrukturu počeli su 10. oktobra – dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske obaveštajne službe.
Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i komunikacije širom zemlje. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je 50 odsto energetske infrastrukture u Ukrajini uništeno.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
RUSIJA
Nebenzja: Rusija spremna za pregovore oko Ukrajine, ali će štititi svoje interese svim sredstvima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala