- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novakova škola – od 103. na svetu do pet nagrada

© AP Photo / Thibault CamusHolger Rune i Novak Đoković
Holger Rune i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Sezonu je počeo kao 103. teniser sveta, a 2022. godinu Holger Ruzne završava kao nominovan igrač za pet prestižnih nagrada i 11. reket planete. Put koji za neke tenisere traje godinama, 19-godišnjak prešao je za manje od godinu dana i zadao ozbiljne glavobolje iskusnijim igračima među kojima je i Novak Đoković.
Stigao je Novak Đoković ove godine na Masters u Prizu gladan trofeja, ali doživeo je veliko iznenađenje kada ga je u finalu savladao mladi Holger Rune, danski teniser, koji jeste važio za velikog talenta, ali se nije očekivalo da će tako brzo „eksplodirati“.
Za Runea sezona nije počela sjajno, jedva da je prošao kvalifikacije u Adelejdu posle čega je eliminisan u prvoj rundi, a nakon toga nastavio je niz poraza na startu drugih turnira.
Međutim, kako je vreme odmicalo ispostavilo se da je Danac samo hvatao zalet za drugi deo godine koji mu je doneo nominacije za pet nagrada.
Asocijacija teniskih profesionalaca nominovala je Runea za najnaprednijeg igrača kao i za novajliju godinu.
Takođe, Danci su oduševljeni što imaju tenisku zvezdu, a Teniski savez Danske nominovao je Holgera za najboljeg tenisera godine.
Sportski savez Danske Runea je nominovao za najboljeg sportistu godine, dok se 19-godišnjak nalazi i na listi za priznanje sportistima koji „urade nemoguće“ koje dodeljuje Tojota.
Međutim, kako je 103. teniser sveta na kraju sezone jedan od miljenika belog sporta?
Počelo je korakom unazad. Video je Rune da ne može da izbori plasman na Australijan Open, niti da parira protivnicima na ostalim turnirima pa je odlučio da se vrati na čelendžer.
Ispostavilo se da je Holger napravio odličan korak jer je na taj način povratio samopouzdanje koje mu je najpre donelo trofej na dželedžeru u Sanremu, a potom i drugo kolo Mastersa u Monte Karlu.
Prava „eksplozija“ dogodila se u Minhenu gde je savladao u drugom kolu Aleksandra Zvereva, a potom kasnije i osvojio treofej. Konačno je mladi Danas imao dovoljno samopouzdanja da sigurnije nastupi na Grend slemu, a prva prilika bio je Rolan Garos gde je uspeo da stigne do četvrtfinala.
Taman kada se činilo da je to krajnji domet, jer je psole toga ponovo usledio pad forme, Rune je demantovao i stigao do finala turnira u Sofiji, da bi potom osvojio i drugi trofej u Stokholmu.
Odigrao je i finale Bazela, a potom u finalu Pariza šokirao Novaka Đokovića za najveću titulu u karijeri.
Bio je to posebno emotivan meč jer Rune ne krije da je Novak njemu omiljeni igrač, dok srpski as ne krije da gaji veliku nadu u mladog Danca.
Rune je i sam govorio o tome koliko je Đoković imao veliki uticaj na njegov razvoj jer je srpski teniser za razliku do kolega Rodžera Federera i Rafaela Nadala uvek bio dostupan mlađim teniserima da im udeli savet.
Nije se plašio Danac da tu tvrdnju javno istakne jer mu je srpski as izlazio u susret kada je želeo da trenira sa njim i nauči veštine o mentalnoj jačini po kojoj je Novak karakterističan.
Malo talenta, malo Novakovih tajni i Danac je od talenta iz senke na kraju igrač koji je bio i u Top deset.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
SPORT
Federer iznenadio izjavom iz penzije: „Nisam shvatao ozbiljno“
Novak Đoković nakon osvojene titule u Melburnu - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
SPORT
Novaka čeka opozicija u Australiji
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
SPORT
Đoković usrećio češku tenisku nadu: „Nole je moj idol, a sada i prijatelj“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala