- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Evroatlantska sloboda je skupa“: Bugarski internet korisnici objasnili rast cena gasa

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Cena gasa u Bugarskoj mogla bi u januaru da poraste za 40 odsto. Bugarski dobavljač „Bulgargas“ juče je predložio povećanje cene do 104,57 evra za megavat sat.
Predlog treba da odobri državna Komisija za regulisanje snabdevanja strujom i vodom.
Utvrđena cena gasa u decembru iznosi 74,91 evra.
Neki korisnici društvenih mreža pretpostavili su da je vrednost gasa u decembru počela da se povećava zato što je državi neophodno da kompenzuje ona sredstva koja su građani uspeli da uštede zahvaljujući smanjenju cena gasa koje se dogodilo jesenas.

„Znači, oni sada vraćaju iznos koji su smanjili u septembru i oktobru“, napisala je Ralica Petkova.

Deo korisnika izrazio je ogorčenje kako zbog dejstava prethodne Vlade Kirila Petkova, pri kojoj je Bugarska odustala od ruskog gasa, tako i nove Vlade, koja mora da traži izlaz iz krizne situacije.
„I ruski gas miriše nedemokratski. ‘Evroatlantska sloboda i nezavisnost su skupi i za njih treba puno platiti’, objasnio je robovlasnik oslobođenom robu, uzimajući mu komad hleba“, prokomentarisao je vest Dimitar Angelov.
Joro Rosinov, korisnik društvenih mreža je istakao da je povećanje premalo.
„Trebalo bi makar za 4000 odsto…Robovi zaslužuju da ih šišaju do kraja“, napisao je Joro Rosinov.
Korisnik Jordan Rangelov zaključio je da bi cena azerbejdžanskog i tečnog gasa morala da bude niža nego cena kod „agresora“.
Krajem aprila ove godine Bugarska je prestala da dobija gas od „Gasproma“ zbog odbijanja da plaća po novoj šemi. Prema rečima nekadašnjeg premijera Kirila Petkova, zavisnost Bugarske od ruskog gasa iznosi 90 odsto, odnosno, godišnje potrebe zemlje za ruskim gasom iznose oko tri milijarde kubnih metara.
On je odluku ruske kompanije nazvao ucenom i u maju dogovorio nabavku prva dva tankera američkog tečnog naftnog gasa.
„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Nekadašnji bugarski premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a krajem jula za još sedam, iako je zbog nedostatka slobodnih terminala, nova Vlada mogla da obezbedi samo jedan. Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.
Deca u školi - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
REGION
Bugarska planira da šalje decu na raspust zbog visoke cene grejanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala