- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Brnabićeva: Treba nam široka javna rasprava o litijumu, nema privatizacije EPS-a

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Nema nikakvih planova da projekat eksploatacije litijuma „Jadar“ kompanije „Rio Tinto“ bude nastavljen, ali postoji žal što je to tako, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić.
„Treba nam široka javna rasprava sa pragmatičnim pristupom toj temi. Na nama je da se odlučimo šta ćemo sa sudbinom naše zemlje. Ako ćemo da se odreknemo naše „nafte“ koja je najveća razvojna šansa Srbije u istoriji, u redu“, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja skupa o ekonomiji „Deseto prolazno vreme“ u organizaciji Američke privredne komore.
Objasnila je da je projekat zaustavljen da bi se smanjili politički pritisci na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS pred izbore.
„Nisam promenila mišljenje od trenutka kad sam stavila tačku na 'Rio Tinto', a da li će to biti tačka ili zarez, treba da odluče građani kroz javnu raspravu“, dodala je ona.
Premijerka je rekla da najavljena investicija kompanije „Inovat“ u fabriku baterija u Srbiji nema nikakve veze sa eksploatacijom litijuma.
„To je potpuno očigledno, jer su najavili investiciju bez ikakvih naznaka da ćemo koristiti naše bogatstvo koje imamo u litijumu. To što će 'Inovat' raditi doneće ogromnu dodatnu vrednost, jer su oni praktično neto izvoznici. Nadam se da ćemo imati još takvih investicija, ali bi ih bilo više da eksploatišemo litijum“, rekla je Brnabićeva.
Ona je odbila spekulacije da dolazak „Inovata“ najavljuje privatizaciju EPS-a.
„EPS mora da se transformiše, da bude kompanija koja će Srbiji osigurati energetsku bezbednost. Nema privatizacije EPS-a, bilo bi besmisleno da privatizujemo takvu nacionalnu kompaniju, to je pitanje bezbednosti Srbije“, istakla je Brnabićeva, prenosi Tanjug.
Litijum u Srbiji bio je tema i emisije Energija Sputnjika
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju Sajma automobila - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
SRBIJA
Vučić: Za sada ništa od projekta Jadar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala