- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Kako je pao Brazil

© AP Photo / Manu FernandezBrazil - Hrvatska
Brazil - Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Igranje u ritmu Sambe stvorilo je idealan turnirski momentum za Brazil, ali su ga jednim udarcem ubili Hrvati u četvrtfinalu. Tite se prilagodio, ali nije imao rešenje protiv veznog reda koji se razume perfektno. U nokaut fazi na velikim takmičenjima, mali detalji mogu da budu ključ u fudbalskom ratu.
Ne postoji trenutno teži rival u međunarodnom fudbalu od Hrvatske, finaliste Mundijala u Rusiji 2018. koja je tamo stigla kroz dva duela koji su odlučili penali, kao i produžeci sa Engleskom. „Vatreni“ su opet testirani na penale i u Kataru, ali Japan nije uspeo da im prekine seriju.
Hrvatska je imala drugačiji napadački potencijal od bilo kog protivnika koji je igrao sa Brazilom do tog četvrtfinala. Tite je i pre toga voleo da prepusti posed protivniku, ali nijedan rival nije imao takav vezni red. Zlatko Dalić se oslonio na provereni trio na sredini – Brozović, Kovačić, Modrić – ali je ključ bio doprinos najboljeg napadača Ivana Perišića i defanzivca Joška Gvardiola.
© AP Photo / Petr David JosekBrazil Hrvatska
Brazil Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Brazil se dobro „zagrejao“ protiv odbrane Južne Koreje koja je igrala otvoreno. Tite je razradio struktuirani sistem u izgradnji igre, a pokazali su i zavidan arsenal igre u tranziciji i napadu.
Dalić je napravio ključnu promenu u svom sistemu 4-3-3. Bruno Petković je prepustio mesto Mariju Pašaliću koji je prešao na desnu stranu napada. Druga promena u odnosu na meč sa Japanom je što je Bornu Barišića zamenio imenjak Sosa na levom beku. Brazil je igrao u nepromenjenom sastavu.

Modrić protiv Kazemira

Kroz brazilsku izgradnju igre, uloga Kazemira je uvek stvarala probleme rivalima. Mahom jer se markiranjem njega otvaraju druge rupe na terenu, ali je Hrvatska našla efektno rešenje da zaustavi napade Brazila. Kazemirov bivši saigrač, Luka Modrić, rukovodio je defanzivnim 4-2-3-1 blokom Hrvata, vodeći računa o sredini i blokirajući rute prema nekadašnjem klupskom drugu.
Kao rezultat, Brazil je bio primoran da gura loptu na levu stranu, nešto za šta se Dalić spremio. Defanzivna linija je mogla da kombinuje, gradeći uobičajeni spori tempo iz formacije 3-2-5 ili 3-3-4. Sa Danilom, koji je sa pozicije levog beka ulazio u sredinu, Vinisijus je imao zadatak da odvuče Juranovića na stranu kako bi se stvorio prostor za Nejmara da barata loptom u rupi koja se stvori ispred defanzivaca Hrvatske.
© AP Photo / Luca BrunoHrvatska - Belgija
Hrvatska - Belgija - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Međutim, uloga Pašalića pomogla je da se Samba „saplete“. Kada je Nejmar ostajao napred, Pašalić je blokirao pas igru od Danila do glavne zvezde Brazila, a Marcelo Brozović markirao napadača PSŽ-a. Dok je Nejmar izlazio pred štopere, Pašalić je imao slobodu da ga napadne jer je Vinisijus ostajao po strani pokriven od strane Juranovića.
Rezultat svega je brazilska igra izdeljena u fragmente, bez previše opcija. U takvim trenucima Tite se oslanjao na protivpresing svog tima kako bi dolazio do lopte. Međutim, to je ubrzavalo igru samo kada su se pravile kontre po krilima, ali ne i u sredini terena. Tamo su hrvatski igrači s lakoćom vraćali posed i vezni red je trpeo manji pritisak od Brazilaca.

Hrvatska mašinerija

U poslednjoj deceniji, izvanredna tehnika je postala glavna karakteristika veznog reda Hrvatske. Brozović, Modrić i Kovačić imaju zajedno preko 300 međunarodnih utakmica. Perfektno stabilan i iskusan trio, sposoban da drži loptu kao lepak i obdaren odličnim tačnim pasovima. Videli smo koliko su svi dobro bili posloženi.
Sva trojica su zamenjivi jedan sa drugim i mogu da prijušte sebi kratku pauzu tokom utakmice. Rivali mogu da ih „pritisnu“, ali mogu i da završe jureći senku lopte koju su hrvatski vezisti prethodno majstorski sakrili. Iz svog sistema Hrvati su mogli da čekaju sa dvojicom vezista ispred štopera. Pašalić se vraćao na desno krilo kako bi imali fleksibilnost, dok su Lovren i Gvardiol takođe pomagali u napadu. Često su razvlačili igru i išli napred sa loptom, posebno Gvardiol koji je izgledao moćno.
© AP Photo / Luca BrunoHrvatska - Belgija
Hrvatska - Belgija - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Kao rezultat, Brazil je bio primoran na svoj pasivni 4-4-2 defanzivni blok, kojim su balansirali statistiku o posedu lopte. Hrvatska je izgledala ležerno u tim fazama igre jer ni Rafinja, a ni Vinisijus, nisu pomagali veznom redu u presingu, zato su „Vatreni“ mogli da kombinuju i po bokovima. Modrić je trčao oko linije sredine terena, nakon što je počeo meč na desnoj strani pod budnim okom Kazemira.
Uprkos fazama kontrole igre kod Hrvata, njihovoj napadačkoj liniji nedostajalo je lucidnosti kao u veznom redu. Po desnoj strani Juranović je napuštao defanzivnu poziciju sa loptom i često kombinovao sa Kramarićem. Cilj je bio da se pronađe Perišić na drugoj stativi, ali ostatak brazilske odbrane nije naseo na trik, kao ni Eder Militao, koji nije imao problema sa centaršutevima.

Titeovo prilagođavanje Hrvatima

Tok utakmice je sledio idealni hrvatski scenario. Balansiran posed lopte, malo šuteva na gol, ali Brazil se susreo sa tim i pre ovog šampionata. Poluvreme je bilo važan trenutak za Titea da izvrši određene korekcije i prilagođavanja, ali se nije okrenuo ka klupi kao na ranijim utakmicama. Brazil je probao da kreira zbrku na terenu, što se umalo isplatilo odmah na startu drugog dela kada je Gvardiol skoro postigao autogol posle kombinacije Pakete i Rafinje.
© AFP 2023 / CARL DE SOUZABrazil, Svetsko prvenstvo
Brazil, Svetsko prvenstvo - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Ovaj napad je ubrzao igru direktnih pasova kod Brazilaca. Potom su usledili još neki haotični momenti, pošto su se oko Brozovića i Kovačića pojavile rupe i prostor. To je sve uslovilo šanse za Nejmara. Rišarlison je lako prolazio Gvardiola, a Lovren je jureći Paketu zaboravljao na Nejmara. Sve njihove šuteve uspešno je odbranio Dominik Livaković koji je nastavio da blista na ovom turniru.
Titeovo prilagođavanje Hrvatima dovelo je i do agresivnije uloge za Militaoa po desnom boku. U prvom poluvremenu defanzivac Reala je ostajao nazad kao deo defanzivne trojke, ali je u nastavku igrao bliže Kazemiru često visoko u napadu. To je stvorilo više protora za Entonija koji je zamenio Rafinju, jer je Hrvatska stajala čvrsto od prve linije presinga. Entoni je imao više situacija jedan na jedan sa Bornom Sosom i bio otvoreniji za saradnju sa Rišarlisonom ili napadačem koji je ulazio u prostor iza odbrane Hrvatske.
Promene su izvršene i na levoj strani napada Brazila, gde je Rodrigo zamenio Vinisijusa, a tu je najviše „profitirao“ Nejmar koji je mogao da ide još više napred. U tranziciji, Rodrigo je uzimao loptu iza Pašalića nekoliko puta i gurao Danila napred. Nejmar između Juranovića i Lovrena je bio veliki problem za Hrvate, zahvaljujući Rodrigovoj fleksibilnosti, ali je Livaković uspeo da mu pročita udarac iskosa.
© AP Photo / Andre PennerHrvatska - Brazil
Hrvatska - Brazil - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Uprkos svim poboljšanjima u igri, uvek je postojala bojazan od lošeg ishoda po Brazilce. Nisu „Karioke“ imale rešenje za razmene pasova Hrvata iako je taj momentum u igri rivala kratko trajao. Bruno Petković i Nikola Vlašić ušli su sa klupe na napadačku i krilnu poziciju, ali su im instrukcije bez lopte bile iste kao i Kramariću i Pašaliću. Voleli vi to ili ne, Hrvatska će vas uvek uvući na svoje igralište.

Pad pod teretom očekivanja

Produžeci obično ne donose zabavu na fudbalskim utakmicama. Bio je ovo meč kojem su nedostajali šutevi, ali pun taktičkih varijanti. Brazil je tražio put do gola, ali nije uspevao da ga pronađe tako lako kao u prethodnim mečevima.
Sve se to promenilo u nadoknadi prvog produžetka. Nejmar je dobio loptu od Markinjosa, dok su Hrvati samo gledali u njega. Brazilac se lako prošetao posle kombinacije sa Paketom, obišao i Gvardiola i smestio loptu pod prečku Livakovićevog gola. Još jedan sjajan gol Brazilaca u Kataru, i razlog da se Hrvatska vrati u startni modus – da napadne.
© AP Photo / Andre PennerBrazil - Hrvatska
Brazil - Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Četiri minuta je ostalo do kraja drugog produžetka i svi su već zamišljali Luku Modrića kako na konferenciji saopštava da se povlači iz reprezentacije. Međutim, najbolji fudbaler svih vremena na prostoru bivše Jugoslavije je započeo kontru u situaciji kada su sedmorica Brazilaca ostali na polovini Hrvatske. Oršić je leteo po levom krilu, a strpljivi Petković sačekao njegov pas na ivici šesnaesterca. Udarac Bruna odbio se od Markinjosa i prevario Alisona za 1:1.
Hrvatska je potom iskoristila prednost na penalima, jer se radi o timu koji je na poslednja dva velika turnira čak tri puta prošao dalje u nokaut fazi posle izvođenja jedanaesteraca. Livaković je odbranio prvi penal Rodrigu, a kako su Hrtvati pogađali svaki sledeći udarac sa 11 metara, Brazilcima se polako rušio svet. Pritisak je ostao na Markinjosu da ih zadrži u životu, ali je stativa označila kraj i pad Brazila u Kataru.

Zaključci

Nijedan tim na svetu nema taj pritisak i ne živi sa očekivanjima kao Brazil. Osvojili su svetsko prvenstvo više od svih drugih nacija i pre turnira važili za glavnog favorita. Titeove promene su morale da se dogode tokom šampionata, ali je Brazil bez sumnje bio dovoljno kvalitetan da ode do kraja i osvoji titulu, gledajući talenat koji poseduje u napadu.
Brazil - Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Katar 2022
Igračka – plačka
Ali, svako svetsko prvenstvo nije samo uživanje u lepoti već i u trikovima. Hrvatska je primorala protivnika da uđe u njihovu mašinu i počela da važi za pravog umetnika nokaut faze na velikim takmičenjima. Mogu da vas nerviraju u niskom bloku, ali i da postanu neverovatno teški za presing. Njihov trener Dalić ume da napravi važne taktičke cake u osetljivim delovima igre, kao na primer slanje Pašalića, plejemejkera na krilo. Neverovatan uspeh za tim koji ima sada već neverovatnu i veliku istoriju.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala