- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Plenarna sednica Evropskog parlamenta - Sputnik Srbija

UŽIVO EU bez dogovora o devetom paketu antiruskih sankcija; snage Kijeva gađale most u Melitopolju

Pratite nas
U toku je 292. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je sa Vladimirom Zelenskim o ruskim napadima na ukrajinsku infrastrukturu – Vašington će nastaviti da isporučuje Kijevu sisteme PVO. Ruska vojska napreduje na celoj liniji fronta, Kijev prebacuje dodatne snage u pravcu Svatovska.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:57 12.12.2022
Grupa parlamentaraca iz SAD i Evrope poslala je pisma američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju koje je pozvala da uvedu sankcije protiv sedam lica koja su, prema njihovom mišljenju,umešana u specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.
„Pozivamo vas da uvedete sankcije za sledećih sedam lica umešanih u aktuelni genocidni rat Rusije u Ukrajini“, piše u pismu koje je potpisao kopredsedavajući Komisije za evropsku bezbednost i saradnju kongresmen Stiv Koen i drugi član ove komisije, Džon Vilson, koji je i objavio kopiju pisma na svom Tviteru.
Na spisku lica protiv kojih parlamentarci traže da se uvedu ograničenja nalaze se ruski biznismen Roman Abramovič, direktor „Nornikla“ Vladimir Potanjin, bivši poslanik Državne dume Magomed Gadžijev, blogerka Ksenija Sobčak, kompozitor Igor Krutoj, direktor „Rosatoma“Aleksej Lihačov, kao i ukrajinski političar Vadim Rabinovič, koji navodno ima bliske veze sa Viktorom Medvedčukom.
Osim američkih kongresmena, ovaj poziv potpisala su još četiri parlamentaraca iz Poljske, Litvanije, Estonije i Ukrajine.
„Takođe pozivamo na nastavak napora da se uvedu sankcije licima koja predstavljaju finansijski, vojni i novinarski sektor Rusije koji podržavaju i imaju koristi od specijalne operacije u Ukrajini“, naglašavaju autori pisma.
21:45 12.12.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je tokom obraćanja liderima zemalja „Velike sedmorke“ da postoje tri koraka koja će doneti mir u Ukrajinu, naglasivši da je, pre svega, potrebno nastaviti „postignutu solidarnost“ u isporukama naoružanja i ispuniti „formulu mira“ koju je Kijev predložio ranije.
Prvi korak je, prema njegovom mišljenju, isporuka savremenih tenkova, artiljerije i projektila, kao i naprednije artiljerije i raketa većeg dometa, drugi je podrška finansijskoj, energetskoj i socijalnoj stabilnosti Ukrajine sledeće godine, a treći – ispunjavanje „formule mira“ od deset tačaka.
Među tim tačkama su radijaciona i nuklearna bezbednost, prehrambena i energetska bezbednost, oslobađanje svih ratnih zarobljenika, obnavljanje teritorijalne celovitosti Ukrajine, povlačenje ruske vojske i prekid borbenih dejstava, „povratak pravdi“, borba protiv ekocida, sprečavanje eskalacije.
20:50 12.12.2022
Šolc: Treba obnoviti ekonomsku saradnju s Rusijom posle sukoba u Ukrajini
Ekonomska saradnja s Rusijom treba da postane moguća po okončanju sukoba u Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc obraćajući se Komitetu za ekonomske odnose Istiočne Evrope u Berlinu.
Prema njegovom mišljenju, Rusiji „koja će završiti rat, takođe je potrebna šansa da ponovo počne ekonomsku saradnju u drugim vremenima“. „Samo ne sada“, rekao je Šolc.
On je dodao da će Rusija po završetku sukoba ostati najveća zemlja na evropskom kontinentu. „Zbog toga je veoma važno da se pripremimo za to na vreme“, dodao je Šolc.
20:20 12.12.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je tokom onlajn obraćanja učesnicima samita G7 da je Ukrajini potreban dodatni gas i zamolio lidere „Velike sedmorke“ da pomognu Kijevu u kupovini oko dve milijarde kubnih metara gasa.
„Teror protiv naših elektrana je doveo do toga da smo prinuđenni da koristimo više gasa nego što je bilo planirano. Zbog toga nam je potrebna dodatna podrška upravo ove zime“, rekao je Zelenski.
20:16 12.12.2022

U predgrađu Melitopolja večeras su odjeknule dve snažne eksplozije, ukrajinske snage gađale su most u predgrađu, izjavio je predstavnik adminitracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je naveo da su „ukrajinski teroristi postavili eksploziv“ kod potpornika mosta.
20:08 12.12.2022
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Nikopolju, u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, svedoče podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformacju Ukrajine.
20:01 12.12.2022
Američki tenk M1A2 Abrams  - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
SVET
Bajden: SAD ne šalju vojnike u Ukrajinu
18:54 12.12.2022
En-Bi-Si: Amerika bi da poveća broj vojnika u Ukrajini
Sjedinjene Američke Države žele da povećaju broj svojih vojnika u Ukrajini radi jačanja kontrole isporuke naoružanja i pomoći u upotrebi ključno važnih sistema, preneo je televizijski kanal En-Bi-Si pozivajući se na trojicu neimenovanih američkih činovnika.
Prema navodima televizijskog kanala, u Ukrajini se sada nalazi „par desetina“ američkih vojnika, uključujući manju grupu koja proverava da li zapadno „naoružanje stiže do onih kojima je namenjeno“.
„Ministar odbrane SAD Lojd Ostin i drugi vojni rukovodioci žele da prošire misiju kontrole i da omoguće prisustvo stručnjaka koji bi pomagali Ukrajini da koristi ključnnih sistema naoružanja, uključujući PVO i sredstva za borbu protiv dronova“, navedeno je u saopštenju.
En-Bi-Si tvrdi da plan koji se razmatra podrazumeva dodatno slanje manjeg broja američkih vojnika u Ukrajinu.
18:23 12.12.2022
Zemlje „Velike sedmorke“ pojačaće ekonomski pritisak na Rusiju i na one koji zaobilaze ograničavajuće mere, navedeno je u saopštenju objavljenom na portalu G7.
Zemlje „Velike sedmorke“ su i dalje, kako je navedeno, privržene „koordinisanim sankcionim merama bez presedana“ kao odgovor na dejstva Rusije u Ukrajini.
„Podržavaćemo i pojačavati ekonomski pritisak na Rusiju i na one koji zaobilaze ili narušavaju naše ograničavajuće mere“, navedeno je u saopštenju.
18:20 12.12.2022
U Hersonskoj oblasti dignut je u vazduh automobil zamenika načelnika Hersonske oblasti Vitalija Buljuka. On nije teže povređen, ali je poginuo njegov vozač, saopštile su vlasti ovog regiona.
18:16 12.12.2022
Borelj: Zemlje EU nisu usaglasile deveti paket sankcija protiv Rusije
Ministri spoljnih poslova Evropske unije na sednici Saveta EU nisu uspeli da se dogovore oko devetog paketa sankcija Rusiji, potvrdio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Razgovarali smo o 9. paketu sankcija, ali će odluka biti doneta naknadno. Nadamo se da ćemo se dogovoriti o njima do kraja nedelje“, rekao je Borelj na konferenciji za medije.
17:43 12.12.2022
Ukrajini od Zapada nije potrebna isporuka ofanzivnog oružja, već samo odbrambenog, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj u intervjuu za televiziju „Frans 24“.
„Nama su, pre svega, potrebni sistemi za protivvazdušnu odbranu kako bismo zaštitili naš vazdušni prostor, našu civilnu infrastrukturu i naše stanovništvo... Osim toga, potrebni su nam savremeni tenkovi kako bismo stabilizovali situaciju na liniji fronta. A naš treći prioritet je savremena vojno-tehnička oprema. Ne treba nam ofanzivno oružje, mi samo želimo da zaštitimo našu teritoriju“, rekao je Šmigalj govoreći o isporukama oružja koje Kijev traži od zapadnih zemalja.
On je dodao i da Kijev želi da dobije francuske tenkove „Leklerk“.
16:53 12.12.2022
Ruske trupe sprovode ofanzivu duž cele kontakt linije u Donbasu
Ruske trupe sprovode sistematsku ofanzivu duž cele kontakt linije u zoni specijalne operacije, izjavio je pomoćnik čečenskog lidera i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ Apti Alaudinov. Izjava je objavljena na Telegram kanalu lidera Čečenije Ramzana Kadirova.
Alaudinov je istakao da se ne postavlja pitanje da se neki grad ili naselje može napustiti.
„Sada je duž cele linije fronta došlo do pregrupisavanja, zahvaljujući veoma kompetentnom taktičkom potezu (generala armije Sergeja) Surovikina kao rukovodioca specijalne vojne operacije... Svakog dana, u svim oblastima, naše jedinice se polako kreću napred“, rekao je Alaudinov.
Sâm čečenski lider Ramzan Kadirov naveo je da su prognoze za specijalnu operaciju veoma povoljne.
Ruske trupe sistematski pomeraju liniju fronta na teritoriju neprijatelja, izvršavajući jedan od glavnih zadataka – denacifikaciju Ukrajine, dodao je Kadirov.
16:34 12.12.2022
Sijarto: Deveti paket antiruskih sancija neće obuhvatiti energetski sektor i atomsku energiju
Ograničenja usmerena protiv ruskog energetskog sektora i atomske energije neće biti uključene u deveti paket sankcija Evropske unije, izjavio je ministar inostranih poslova i spoljnoekonomskih veza Mađarske Peter Sijarto.
„U skladu s tekućim stanjem stvari sankcione mere koje pogađaju ruski energetski sektor nisu ušle u deveti paket. Uspeli smo, takođe, da postignemo da, s obzirom na tekuće stanje stvari, atomska energija ne bude deo sakncionog paketa“, rekao je Sijarto novinarima.
Evropska unija je očekivala da će novi paket sankcija biti utvrđen na zasedanju šefova diplomatije evropskih zemalja 12. decembra. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je pred početak sastanka ministara izjavio da je moguće da nove sankcije protiv Rusije neće biti usaglašene u ponedeljak zbog nesuglasica u vezi s nizom pitanja.
15:28 12.12.2022
Poljska i Nemačka razmeštaju sisteme „Patriot“ na granici s Ukrajinom
Poljska i Nemačka će tokom narednih dana početi pripreme za razmeštanje nemačkih raketnih kompleksa „Patriot“ na granici s Ukrajinom, rekao je poljski predsednik Andžej Duda nakon sastanka s predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.
„Nadam se da će se narednih dana nadležne grupe poljskih i nemačkih stručnjaka sastati, utvrditi mesto za postavljanje baterija sistema 'Patriot', a da će se potom te baterije uskoro pojaviti kako bi stvorile fizičku zaštitu“, rekao je Duda.
On je dodao da je Poljska do sada Ukrajini pružila vojnu pomoć u vrednosti od oko dve milijarde dolara.

„Treba podržavati Ukrajinu na vojnom planu. Poljska omogućava takvu vojnu podršku, pored ostalog, i stvaljanjem na raspolaganje svoju teritoriju za realizaciju te podrške“, rekao je Duda.

Poljska je Ukrajini isporučila tenkove, samohodne haubice, protivraketne sisteme, dronove, municiju i drugu vojnu opremu i tehniku.
14:34 12.12.2022
Pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski vojnici streljali 20 ljudi u Hersonskoj oblasti - sprema se provokacija
12:46 12.12.2022
Objavljena vazdušna opasnost u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev.
12:38 12.12.2022
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- Na Kupjanskom i Krasno-Limanskom pravcu je likvidirano oko 70 ukrajinskih vojnika, uništena su tri oklopna vozila i pet automobila;
- Na Donjeckom pravcu je sprečen pokušaj neprijatelja da izvrši kontranapad na ruske položaje, uništeno je do 30 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, dva pešadijska vozila i tri pikapa;
- U Zaporoškoj oblasti je uništeno skladište sa municijom 102. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine;
- U Harkovskoj oblasti je uništen ukrajinski bacač raketa „Smerč“, a u DNR-u sistem „Grad“;
- U DNR-u su oborena dva ukrajinska aviona MiG-29, kao i dva helikoptera Mi-8;
- Ruska vojska je oborila i šest ukrajinskih dronova, a presrela je i dve balističke rakete „Točka-U2“ i dva sistema „Himars“.
11:29 12.12.2022
Portparol Ratnog vazduhoplovstva ukrajinskih snaga Jurij Ignat rekao je da sistemi PVO Ukrajine ne mogu da obaraju balističke rakete.

„Danas balistika nije dostupna za obaranje sistemima protivvazdušne odbrane koje imamo u upotrebi. Stoga je najefikasniji metod uništavanja ovih raketa na startu, gde se one nalaze“, citira ukrajinski list "Vesti" Ignata.

10:53 12.12.2022
Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Jasinovatu, Mineralno i Kaštanovo, ispalivši oko 20 granata za 15 minuta, saopštili su u administraciji Donjecke narodne Republike.
Na Donjeck je bilo ispaljeno pet granata, kalibra 155 mm.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala