- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Britanskoj kraljevskoj porodici zabranjen kontakt sa ruskim diplomatama

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaVestminsterska palata i most u Londonu
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Britanskoj kraljevskoj porodici je naloženo da ne komunicira sa ruskim diplomatama, ali ni jedna strana nije zainteresovana za potpuni prekid odnosa, izjavio je u intervjuu listu „Izvestija“ ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.
Na pitanje o tome, da li saradnici diplomatske misije imaju bilo kakve kontakte s novim kraljem Britanije Čarlsom III, Kelin je odgovorio da nemaju i da zna da je članovima kraljevske porodice preporučeno da ne stupaju u kontakt sa ruskom ambasadom.
Naveo je da Rusija održava kontakte sa britanskim ministarstvom inostranih poslova i rekao da je prekid diplomatskih odnosa krajnja mera koja je praćena vojnom merom, a to nije u interesu Londona i Moskve.

„Dalji kontakti će zavisiti od nastavka specijalne vojne operacije u Ukrajini i od toga šta će nam to sve doneti“, dodao je on.

Prema rečima ruskog diplomate odnosi Moskve i Londona su na veoma niskom nivou.

„Odnosi su počeli da se pogoršavaju 2018. godine, nakon slučaja sa Skripaljom. Do 24. februara su postojali kontakti u poslovnim, humanitarnim i ekonomskim sferama, a nakon tog datuma je London prekinuo gotovo sve odnose, osim bilateralnih diplomatskih“, zaključio je ruski ambasador u Londonu.

Početkom marta 2018. godine u Solsberiju su otrovani bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj, koji je u Rusiji osuđen za veleizdaju, i njegova kćerka Julija. London je za taj incident optužio Moskvu, koja to kategorički odbacuje.
Sredinom novembra je britanski ministar inostranih poslova Džejms Kleverli izjavio da London ne planira povratak na normalne odnose sa Moskvom.
Ranije su u Kremlju, komentarišući odnose sa Londonom, naveli da sada ne vide ni pretpostavke, ni osnove, niti nadu da će u dogledno vreme biti nekih pozitivnih pomaka. Dodali su da je Rusija zadržala svoj otvoren stav i spremnost da najsloženija pitanja razmatra za pregovaračkim stolom, ali ne na štetu svojih interesa.
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
EKONOMIJA
Mediji: Velika Britanija nastavlja da kupuje rusku naftu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala