- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerikanci podržali učešće Rusa na OI bez zastave

© AFP 2023 / HEIKKI SAUKKOMAARuske klizačice – Elizaveza Tutkamiševa, Kamila Valieva i Alena Kostornaja
Ruske klizačice – Elizaveza Tutkamiševa, Kamila Valieva i Alena Kostornaja - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Olimpijski komitet Sjedinjenih Američkih Država podržao je učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama 2024. godine, ali bez zastave.
U petak je u Lozani održan Olimpijski samit i glavna tema bilo je razmatranje inicijative za ostanak na snazi mera zabrane takmičenja ruskim i beloruskim sportistima.
Njegova završna deklaracija govorila je o univerzalnoj podršci inicijativi za preispitivanje zaštitnih mera, koje se sastoje u tome da se ruskim i beloruskim sportisima ne dopusti da se takmiče. Navedeno je da bi trebalo da ostanu na snazi sankcije Rusiji i Belorusiji, koje iziskuju nastup sportista bez državne himne i zastave, kao i zabranu održavanja takmičenja.
„Možda je bolno priznati, ali isključivanje Rusije iz sporta nas vraća unazad. Povratak ruskih sportista veoma je važan za olimpijski pokret. Istovremeno, nastavljamo da podržavamo narod Ukrajine i ukrajinske sportiste. Sjedinjene Američke Države podržavaju želju da se pronađe rešenje za povratak na takmičenja sportista koji celi život naporno rade i treniraju, ali se protivimo tome da povratak bude pod nacionalnom zastavom dok su njihove države pod sankcijama“, rekla je Suzan Lajons šefica USOPC, čije je reči objavio Vol Strit Žurnal.
Čak i ukoliko Rusi budu primljeni, postojaće pretnja i mogućnost da ime neke zemlje samoinicijativno zabrane učešće na takmičenjima na njihovoj teritoriji.
„Ovo je ozbiljno kršenje Olimpijske povelje. Ne želimo da pojedine zemlje iz političkih razloga odlučuju sa kim oni ili njihovi sportisti treba ili ne treba da se nadmeću“, rekla je Suzan.
Magomed Ankalajev (levo) - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
SPORT
Rus pokraden u Las Vegasu – „Ne znam zašto mi nisu dali pojas“
Sergej Pavlovič - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
SPORT
Sergej nastavlja da ruši redom – peti uzastopni nokaut!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala