- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Situacija na Kosovu veoma podseća na ono što se dešava u Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Situacija na Kosovu se nalazi na ivici, iza koje je moguća žestoka faza konfrontacije, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenko.
„Situacija naglo eskalira, trend je veoma opasan, rekao bih da je na ivici, nakon koje može doći do krvoprolića ili žestoke faze konfrontacije“, rekao je diplomata televiziji „Rusija 24“.
On je istakao da se vlasti u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trude da reše krizu mirnim putem.
"Međutim, to će biti veoma teško jer Priština drsko stavlja akcernat na grubu, surovu silu, osvaja Kosovo i šalje tamo sve više policajaca", istakao je on, istakavši da se sve to radi uz podršku SAD i EU.
Kako je primetio, situacija na Kosovu veoma podseća na to što se dešava u Ukrajini. Sporazumi o rešavanju situacije na Kosovu bili su neophodni da bi se Priština pripremila za preuzimanje kontrole nad područjima gde su većina Srbi.
„Sve govori i direktno pokazuje da su ti sporazumi postignuti, potpisani i da im se aplaudiralo samo da bi se prikrile pripreme i napori Prištine za osvajanje srpskih opština na Kosovu“, rekao je Bocan-Harčenko.
Po njegovim rečima, aktuelno zaoštravanje ima za cilj da se izvrši pritisak na na predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju nezavisnosti Kosova.
„Poenta je da u sadašnjoj situaciji u Evropi, koristeći geopolitičke prilike, a Kosovo je deo celog ovog lanca, da se pitanje Kosova reši jednom zauvek u antisrpskom duhu, da se obezbedi njegova nezavisnost i natera predsednik Vučić da prizna Kosovo. U ovom slučaju, u igri je i osvajanje Kosova silom“, rekao je ruski ambasador.
Prema njegovim rečima, izjave evropskih političara upućene su samo Beogradu. On je dodao da Priština sprema provokacije da bi za njih okrivila Srbe.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
RUSIJA
Kremlj o situaciji na Kosovu: Najvažnije je da se obezbede interesi Srba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala