- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mask: Fauči je lagao, ljudi su umrli

© AFP 2023 / SAUL LOEBVodeći američki epidemiolog i savetnik Bele kuće za pandemiju virusa korona Entoni Fauči.
Vodeći američki epidemiolog i savetnik Bele kuće za pandemiju virusa korona Entoni Fauči. - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Izvršni direktor Tesle i Tvitera Ilon Mask izazvao je buru na društvenim mrežama nakon što je predložio da se sprovede istraga protiv glavnog američkog epidemiologa Entonija Faučija i da se krivično goni zbog navodnog laganja pod zakletvom o finansiranju istraživanja u laboratoriji u Vuhanu u Kini.
Mask je takođe objavio mem u kome Fauči šapuće na uvo Bajdenu: „Još samo jedno zaključavanje, moj kralju.“
Međutim, nakon što je Faučijevo ime dospelo na vrh Tviter trendinga sa više od 600.000 spominjanja, Mask je osetio potrebu da objasni zašto smatra da treba da se istraži delovanje glavnog američkog čoveka zaduženog za odgovor na pandemiju.
„Što se tiče Faučija, on je lagao Kongres i finansirao istraživanje koje je ubilo milione ljudi“, napisao je Mask.
Fauči, koji planira da se povuče sa funkcije do kraja meseca, predvodio je kontroverzni odgovor Amerike na pamdemiju, koji je obeležen njegovim promenjivivim stavovima.
Ubrzo nakon što je Fauči najavio da će se povući s mesta Bajdenovog glavnog medicinskog savetnika i direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, američki senator Rand Paul zahtevao je od Bajdenove administracije da sačuva dokumente i poruke koje bi mogle postati dokaz u potencijalnoj istrazi.
„Faučijeva ostavka ne bi trebalo da spreči punu istragu o poreklu pandemije. Od njega se mora tražiti da svedoči pod zakletvom o bilo kakvim razgovorima u kojima je učestvovao u vezi sa curenjem iz laboratorije u Vuhanu. Njegova politika uništila je živote“, napisao je Pol na Tviteru.
Senator je prethodno optužio Faučija da je usmeravao javna sredstva za istraživanje u laboratoriji u Vuhanu i lagao o tome pod zakletvom u svedočenju u Kongresu.
Istraživanja su bila usmerena na modifikaciju patogena da bi se poboljšali na različite potencijalne načine, uključujući prenosivost pod obrazloženjem da naučnici treba da prouče nove sojeve i da pronađu načine da ih zaustave pre nego što se slične adaptacije pojave u prirodnom okruženju, prenosi RT.
Teoriju „ curenja iz laboratorije “ – odnosno teoriju da je korona virus procurio iz kineske laboratorije – popularisao je bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je tu tvrdnju izneo u toku trgovinskog rata sa Kinom.
Glavne američke medijske organizacije i tehnološke platforme u početku su to označile kao „dezinformacije“ i pokušale da potisnu teoriju iz javnog diskursa.
Međutim, nakon što je Musk preuzeo Tviter, ta društvena mreža odustala je od politike koja je bila definisana kao „borba sa dezinformacijama koje se tiču kovida 19“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala