Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ko ima pravo na umanjenje računa za energiju

CC0 / Pixabay / Grejanje
Grejanje - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Srpska vlada usvojila je Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je predviđeno tri puta više sredstava za zaštitu energetski ugroženih građana. Umesto dosadašnjih 1,3 milijarde dinara, za ovu namenu opredeljene su četiri milijarde. Uredbom su unapređeni kriterijumi kako bi što veći broj građana mogao da ostvari pravo na umanjenje.
Značajna izmena je ta što se sada pravo na umanjenje ne odnosi samo na račune za električnu energiju i gas, već i na toplotnu energiju, od 40% do 60% računa u zavisnosti od broja članova domaćinstva.
Podignuta je i gornja granica ukupnih prihoda domaćinstva, što će većem broju domaćinstava omogućiti pogodnost umanjenja računa.

Osim kategorija koje su bile prepoznate prethodnom uredbom, pravo na status ugroženog kupca sada imaju i primaoci uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica. Nova Uredba predviđa i da seosko domaćinstvo može steći status ugroženog kupca bez obzira na površinu stambene jedinice. Važno je naglasiti i da ne prethodni dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju ne isključuje mogućnost sticanja statusa energetski ugroženog kupca.

Izmenama u Uredbi, omogućeno je da, umesto dosadašnjih 68.000 domaćinstava, povoljnosti koristi 191.000 najugroženijih domaćinstava.
Zahtev za dobijanje statusa energetski ugroženog kupca, kao i do sada, podnosi se opštinama i gradovima na osnovu mesta prebivališta, a lokalna samouprava dužna je da u roku od mesec dana odgovori na zahtev, kao i da podatke o energetski ugroženim kupcima dostavlja energetskom snabdevaču svakog meseca.
Uredba propisuje da pravo na sticanje energetski ugroženog kupca imaju domaćinstva sa jednim članom, sa ukupnim mesečnim primanjima do 21.074 dinara, domaćinstva sa dva člana sa primanjima do 33.402 dinara, a za svakog sledećeg člana domaćinstva - ukupni mesečni prihodi, koji se računaju kao kriterijum za sticanje statusa ugroženog potrošača, uvećavaju se za 12.328 dinara.
Energetski ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za električnu energiju za jednočlano domaćinstvo do 120 kilovat časova mesečno, za dvočlano i tročlano do 160 kilovat časova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 200 kilovat časova mesečno, i za šestočlano i veće domaćinstvo - do 250 kilovat časova mesečno.
Energetski ugrožena domaćinstva koja koriste prirodni gas za mesece januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar mogu računati na popust za potrošnju kod jednočlanog domaćinstva do 359 kilovat časova mesečno, za dvočlano i tročlano domaćinstvo do 462 kilovat časova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 616 kilovat časova, za šestočlano i veće do 7070 kilovat časova mesečno.
Što se toplotne energije tiče, umanjenje mesečnog računa za jednočlano domaćinstvo je 60 odsto, za dvočlano i tročlano domaćinstvo 50 odsto, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo 45 procenata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala