- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Razišli se demonstranti posle sukoba sa policijom ispred skupštine Crne Gore /video, foto/

© Sputnik / Boban NovovićProtesti u Crnoj Gori
Protesti u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Demonstranti koji su danas nakon izglasavanja izmena i dopuna Zakona o predsedniku, ispred Skupštine Crne Gore pokušali da probiju zaštitnu ogradu i sukobili se sa policijom, razišli su se oko 20 časova.
Policija je bacila suzavac, a demonstranti su gađali kamenicama i flašama ka Skupštini.
Sukob je nastao kada su demonstranti videli da poslanici izlaze iz zgrade Skupštine.
Čitav dan demonstranti i Pokret „Ima nas“ su blokirali nekoliko raskrsnica u centru grada, blokirali saobraćaj, i pretili da će izazvati incidente bude li se usvojile izmene i dopune zakona o predsedniku, a nakon što su izmene usvojene počeli su neredi.
Uprava policije Crne Gore je saopštila da po raspoloživim informacijama u protestima ispred Skupštine niko od građana, ni policijskih službenika nije zadobio teške telesne povrede.
Policija navodi da su osobe sa fantomkama i kapuljačama na policijske službenike bacali kamenice, flaše, pirotehnička i eksplozivna sredstava, kao i da su koristili ručni sprej – suzavac.
Kažu da je tom prilikom pogođeno više policijskih službenika kao i zgrada Skupštine.
Policija navodi da su upotrebili najblaže sredstvo prinude – ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, kako bi odbili aktivan napad.
Kako navodi Uprava policije, oko 17.30 časova organizator javnog okupljanja u Podgorici, koje se održavalo ispred zgrade Skupštine Crne Gore, pozvao je okupljene građane da se raziđu i saopštio je da je okupljanje završeno.
Nakon toga, kako kaže policija, deo okupljenih se organizovano uputio ka zaštitnim ogradama ispred zgrade Skupštine Crne Gore i srušili su deo ograde.

“Zatim je počeo organizovani napad na policijske službenike koji su se nalazili u kordonu ispred zgrade Skupštine Crne Gore i to bacanjem kamenica, flaša, pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, kao i drugim sredstvima pogodnim za nanošenje povreda, te i prskanjem ručnim sprejem – suzavcem u pravcu policijskih službenika i štićenog objekta – Skupštine Crne Gore. Tom prilikom pogođeno više policijskih službenika kao i zgrada Skupštine”, navela je policija.

“Ova lica bila su maskirani tzv. fantomkama i kapuljačama na glavi, a sve u cilju prikrivanja svog identiteta. Nakon što su policijske starešine izdale naređenje ovim licima da prestanu sa napadom na policijske službenike o koje su se oni oglušili, policijskim službenicima je izdato naređenje da upotrebe najblaže sredstvo prinude – ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, kako bi se odbio aktivni napad ove grupe lica. Ta grupa se nakon toga povukla kolovozom na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog gđe se i trenutno nalazi”, saopštila je policija.
Kako dodaju, i pored više izdatih upozorenja i naređenja od policijskih službenicima, te osobe su nijesu razišle.
Podsetimo, danas je za izmene i dopune je glasao 41 poslanik, četiri su bila protiv, a poslanici DPS-a, SDP-a i SD-a nisu bili u sali.
Skupština ga je prethodno usvojila 2. novembra, ali je predsednik države Milo Đukanović odbio da ga potpiše.
Izmenama Zakona predviđeno je da ukoliko predsednik države ne predloži mandatara za sastav vlade, mandatarom će se smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
REGION
Skupština Crne Gore ponovo usvojila izmjene i dopune Zakona o predsjedniku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala