Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dejanu Pantiću, zbog čijeg hapšenja su podignute barikade, 30 dana pritvora

© Sputnik / Teodor AnastasijevićJarinje
Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Uhapšenom Dejanu Pantiću iz Severne Mitrovice Specijalno tužilaštvo Osnovnog suda u Prištini odredilo je meru pritvora od 30 dana, u periodu od 10. decembra do 9. januara 2023. godine.
Ovo je za Kosovo onlajn rekao njegov advokat Srđan Mitrović.
„Pre pet minuta sam dobio rešenje ali to i nije rešenje nego dispozitiv u kome se kaže da će detaljno obrazloženje biti naknadno dostavljeno“, preneo je Mitrović.
Dejan Pantić je uhapšen u petak na prelazu Jarinje kada se sa porodicom vraćao iz Raške. Tereti se za krivično delo „Izvršenje terorističkog akta“. Povodom hapšenja Pantića, Srbi na severu KiM su istog dana podigli barikade na više lokacija, zahtevajući njegovo i oslobađanje još jednog sunarodnika uhapšenog dan ranije.
Pantić je bivši pripadnik policije a iz te službe je istupio prošlog meseca kada i svi policajci srpske nacionalnosti na severu KiM.

"Nastavak je iživljavanja i bahatosti Aljbina Kurtija"

Pritvor od 30 dana koji je izrečen Dejanu Pantiću nastavak je iživljavanja i bahatosti Aljbina Kurtija koji nevinog čoveka drži u kazamatu samo zato što nosi srpsko ime i prezime, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Pantić je, navodi, hapšen i optužen za terorizam samo zato što živi u multietničkom naselju, a da ima bilo kakvih dokaza protiv njega Priština ih ne bi krila tri dana.
"To dovoljno pokazuje da protiv njega nema niti jednog jedinog dokaza, već je meta Aljbina Kurtija koji samo želi da kriminalizuje Srbe", kaže Petković i pita kako Evropa ćuti na činjenicu da u 21. veku čoveka, srčanog bolesnika, drže zatočenog bez lekova i terapije, bez prava da pozove porodicu ili svog advokata.
Kakva je to demokratija i vladavina prava? Gde su borci za ljudska prava kada se jednom Srbinu propisuju kazne i tamnice i gaze osnovna ljudska prava, pita Petković.
Poručuje da je današnji pritvor najrečitiji dokaz ispravnosti odluke Srba da se mirno i dostojanstveno bore za svoja osnovna prava, jer, primećuje, za njihove muke očigledno nema sluha ni u Prištini, ni u mnogim zapadnim centrima moći koji zatvaraju oči pred stradanjima Srba.
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
SRBIJA
„Evropo, vidiš li duge cevi na severu KiM“: Poruka posebno namenjena Lajčaku, Euleksu i Kforu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala