- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preminuo Jagoš Purić, doktor fizike i nekadašnji rektor Beogradskog univerziteta

CC0 / Pixabay / Zapaljene sveće u crkvi
Zapaljene sveće u crkvi - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Pratite nas
Prof. dr Jagoš Purić, nekadašnji rektor Beogradskog univerziteta, preminuo je u Beogradu u 81. godini.Profesor Purić je jedan od najcitiranijih srpskih naučnika koji je ostavio neizbrisiv trag i u nauci, i u javnom životu.
Jagoš Purić je rođen u selu Kovren, 1942. godine, blizu Bijelog Polja u Crnoj Gori. Posle sticanja osnovnog i srednjeg obrazovanja dolazi u Beograd i upisuje studije na Prirodno-matematičkom fakultetu na Grupi za fiziku gde je i diplomirao kao jedan od najboljih studenata, prenosi RTS.
Jagoš Purić je postao docent u 31. godini, zatim vanredni profesor, a potom redovni profesor u 42. godini. Predavao je na predmetima primenjena spektroskopija i fizika atoma i kao profesor i istaknuti fizičar iz oblasti fizike plazme obrazovao je generacije studenata, stotine magistranata i doktoranata.
Osnivač je i nekadašnji direktor Centra za nauku i tehnološki razvoj. Napisao je nekoliko udžbenika i zbirki zadataka iz fizike i sarađivao je sa elitnim svetskim naučnim centrima u Francuskoj, Japanu i Indiji. Rektor Beogradskog univerziteta postao je 1998. godine ukazom Vlade Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala