- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Jutarnji list: Organizatori puča u Nemačkoj kupovali oružje u Hrvatskoj

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZNemačka policija
Nemačka policija - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Pratite nas
Građani Rajha, radikalni nemački desničarski pokret čije je vođe nemačka policija nedavno uhapsila zbog optužbi da su planirali da izvedu državni udar, pre nekoliko godina je za svoje terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj.
Jedan je od navodnih članova pokreta je i živeo u Hrvatskoj, gde se nastanio oženivši se Hrvaticom, navodi hrvatski dnevnik Jutarnji list.
Akciju nabavke oružja, između ostalog za Građane Rajha, sprečili su hrvatska policija i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), a u zajedničkoj međunarodnoj akciji sa nemačkom policijom uhapšeno je na desetine osoba, među kojima i hrvatski državljani, koji su osuđeni i u hrvatskim i nemačkim sudovima.
Utvrđeno je da je deo oružja, koje je ta grupa nabavila, u Nemačkoj korišćen „za likvidacije političkih protivnika desničara“, dodaje Jutarnji list.
Priznanje Martina M, ali pre svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je sproveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Minhenu protiv Aleksandra Rajhla, Martina M. i još jednog pripadnika Građana Rajha.
U saradnji sa nemačkom policijom pokrenuta je tajna istraga pa su osumnjičenima snimani telefonski razgovori, iz kojih proizlazi da su dogovarali nabavku automatskih pušaka, snajpera, pištolja, kratkih automatskih pušaka, ručnih bombi, sačmarica...
U Hrvatskoj je uhapšeno ukupno 16 osoba, a na osnovu USKOK-ove optužnice optuženi su da su Rajhlu nabavljali oružje.
U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina optuženika je osuđena nagodbama na uslovne i bezuslovne zatvorske kazne, dodaje Jutarnji list.
Nemačka, helikopter - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
SVET
Usijanje u Nemačkoj: Ko je sve pod lupom policije posle neuspelog pokušaja državnog udara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala