- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bugarski Paspalj

© Foto : FIBASaša Vezenkov
Saša Vezenkov - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Pratite nas
Bugarski košarkaš Saša Vezenkov potpuno je eksplodirao ove sezone u dresu Olimpijakosa i najbolji je košarkaš Evrolige u ovom momentu ispred Vasilija Micića i Matijasa Lesora. Nekako stilom igre, sjajnom levom rukom, a i pozicijom na terenu, dosta podseća na legendu naše košarke Žarka Paspalja.
Vezenkov na dosadašnjih 12 mečeva u dresu Olimpijakosa beleži prosečan indeks korisnosti od 26,1 po čemu je najbolji. Kada su sami poeni u pitanju, postže ih 19,8 u proseku, a ispred Bugarina su samo Bejkon iz Panatinaikosa sa 20,3 i Vil Klajburn iz Efesa sa 20,4.
I kada su skokovi pitanju Vezenkov ne zaostaje pa hvata čak 7,7 lopti po utakmici.
Dakle, ima ga svuda na terenu, kao nekad što je činio naš Paspalj.
Pokazao se Vezenkov i u meču protiv Virtusa kada je dao 19 poena za 15 minuta. Vezenkov je pre početka te utakmice primio MVP priznanje za mesec novembar od predsednika kluba Jorgosa Angelopulosa.
Igra toliko dobro da je dobio pohvale i od Serđa Skariola, selektora Španije i trenera Virtusa. Istakao je da bugarski košarkaš sjajno igra još od Evrobasketa ovog leta kada je briljirao u dresu Bugarske.
„Mislim da je on definitivno najbolji krilni centar u Evropi trenutno“, rekao je selektor Španije.
Potom se nadovezao...
„Imam nekoliko stvari da kažem. Znamo svi koliko je ovo takmičenje konkurentno. Ne mogu da nađem boljeg igrača na njegov poziciji u čitavoj Evropi. Kao njegov rival, mogu da kažem da je jako teško čuvati ga i igrati protiv njega. Kao ljubitelj košarke, uživanje je gledati ga kako igra“.
Vezenkov na svoje partije gleda na skroman način.
„Bila je to jedna od onih večeri kada sve ide kako treba. Mislim da smo odradili sjajan posao ofanzivno, ali i u odbrani. Od prvog minuta smo igrali veoma dobro“, rekao je Vezenkov.
Vezenkov je u karijeri nastupao za Aris, Barselonu i od 2018. godine je u Olimpijakosu. Ima 27 godina, uvek je važio za solidnog košarkaša, ali izgleda da je ove sezone kliknuo i rešio da bude možda čak i najbolji igrač Evrope u ovom momentu, a sigurno najbolji na svojoj poziciji.
Nema sumnje da je ovakvim partijama privukao pažnju i klubova iz NBA lige. Ali...
„NBA može da čeka. I sačekaće. Moji ciljevi su vezani za Olimpijakos. Želim da tim zadrži porodičnu atmosferu i da osvaja titule“, rekao je Bugarin.
Sakramento Kingsi su pokazali želju da ga dovedu letos, ali on je odlučio da ostane i ovu sezonu u Evroligi.
Očigledno nije pogrešio. Kao što Skariolo kaže, uživanje je gledati ga. Bugarskog Paspalja.
Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala