Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasade SAD i Velike Britanije: Odmah ukloniti blokade puteva na severu KiM

© Sputnik / Mariя DevahinaZastava SAD
Zastava SAD - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Pratite nas
U saopštenju ambasada SAD i Velike Britanije izražava se „duboka zabrinutost“ zbog situacije na severu KiM uz iskazivanje „razumevanja“ za poteze prištinskih vlasti. U saopštenjima se navodi da su blokade puteva na severu KiM nelegalne i da ih treba ukloniti.
„Razumemo da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umešanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva“, kaže se u saopštenju.
Za američke diplomatske predstavnike u Beogradu i Prištini blokade puteva na severu KiM su nelegalne i treba odmah da budu „demontirane“.
„Očekujemo prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanja. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku Kosovskim snagama NATO-a (KFOR) za njihove napore da obezbede bezbednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS). Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije“, dodaje se u saopštenju.
Američke diplomate pozivaju sve na „maksimalnu uzdržanost“, a pozivaju i na preduzimanje akcija kako bi se smanjile tenzije.
„Pozivamo strane da rade u okviru Dijaloga koji vodi EU kako bi se rešila pitanja koja izazivaju zabrinutost“, zaključuje se u saopštenju.

Velika Britanija duboko zabrinuta zbog situacije na KiM, očekuje uklanjanje svih blokada

Zajedno sa SAD i EU, izražavamo našu duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova i Metohije, navedeno je u saopštenju ambasade Velike Britanije u Prištini, u kojem je istaknuto očekivanje da se, kako se navodi, ''uklone sve nelegalne blokade puteva'' i okončaju sve pretnje nasiljem i zastrašivanjem.
Hapšenje osobe osumnjičene za umešanost u napad na vlasti privremenih prištinskih institucija ''nije opravdanje za nelegalne blokade puteva, niti pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva'', navedeno je u saopštenju, objavljenom na društvenim mrežama.
"Cenimo i u potpunosti podržavamo snage KFOR u njihovom radu na osiguravanju bezbednosti i slobode kretanja i doprinos Misije EULEKS podršci kosovskim vlastima za vladavinu prava", navodi se u saopštenju.
Britanska ambasada navela je i da ''odlučno osuđuje kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije''.
"Pozivamo sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost, da izbegnu zapaljivu retoriku i preduzmu hitne mere kako bi se postigla deeskalacija situacije", navedeno je u saopštenju.
Ambasada Britanije u Prištini je uputila poziv prištinskim vlastima da deluju uzdržano, a vlastima u Beogradu da iskoriste svoj uticaj kako bi postigle deeskalaciju situacije.
"Dijalog posredstvom EU je sredstvo za rešavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa", istaknuto je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala