Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Otkrićemo koje su zemlje otpriznale Kosovo - tražimo povratak srpskih vojnika na KiM

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
Podnećemo zvaničan zahtev za povratak srpskih vojnika i policije na Kosovo i Metohiju, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja građanima. Vučić je najavio i da će Beograd uskoro pokazati note zemalja koje su povukle priznanje samoproglašenog Kosova.
"Usaglasili smo tekst kojim ćemo u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti zahtev komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije na teritoriji KiM. Odluka Vlade biće doneta u ponedeljak ili utorak", rekao je Vučić.
Predsednik je dodao da nema iluzije da će Kfor to da prihvati, ali da po rezoluciji UN Srbija na to ima pravo.

Priština 15. decembra zvanično podnosi zahtev za članstvo u EU

Vučić je saopštio da će Priština 15. zvanično u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU, navodeći da će to uraditi uz velike najave i fanfare.
"To je za nas jako neprijatan događaj. To je rušenje Vašingtonskog sporazuma. Ja sam danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova, jer u skladu sa članom 49 ugovora, prijem mogu da traže samo suverene i nezavisne države, a ne one koje to svakako nisu, a ne priznaje ih više od pola sveta", kazao je Vučić.
Ocenio je da je Kurtijeva vlada apsolutni šampion u incidentima u kom su Srbi hapšeni, maltretirani...
Predsednik Srbije je najavio da će Beograd najkasnije u sledeću nedelju ili ponedeljak pokazati note zemalja koje su povukle priznanje samoproglašenog Kosova.
Možda je zahtev Srbije za poštovanje Briselskog sporazuma detinjast, ali je sigurno da ste potpisali Briselski sporazum zajedno sa nama i EU i to ćete morati da ispunite, poručio je večeras Prištini predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"To ćete jednostavno morati da ispunite", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu Aljbina Kurtija da je zahtev Srbije da se sprovede Briselski sporazum detinjast.

Bićemo izloženi do sada najvećim pritiscima

Vučić je rekao da će Srbija i on biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja i poručio da neće priznati Kosovo, niti odustati od zahteva za formiranje ZSO.
"I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada budu predstavnici Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu 'objasnili' kako moramo da se ponašamo i ako ne šta će da budu posledice", rekao je Vučić.
Istakao je da su Srbi 10 godina poštovali dogovor i Briselski sporazum, dok Albnaci nisu, a da sada Aljbin Kurti kaže da je zahtev za formiranje ZSO u dijalogu detinjasta želja i da to možemo da dobijemo samo ako priznamo Kosovo.

"Pošto ćemo biti izloženi takvom pritisku bez obzira na cenu da li da ih priznamo ili dopustimo ulaz u UN - nisam toliko glup koliko nekim izgledam i neću to prihvatiti. Ne pada mi napamet, moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu", poručio je Vučić.

Prisustvovali smo napadu na čitavu enklavu

"Danas je na KiM uhapšen Dejan Pantić, otac troje dece. On je do skora nosio uniformu ‘kosovske policije’, a optužili su ga tzv. ministar unutrašnjih poslova Svečljija i neki drugi za terorizam, a uhapšen je zbog događaja kada su pokušali okupaciju zgrada CIK. Dogodilo se da je Dejan Pantić ‘počinio strašno krivično delo, pravi terorizam’. On živi u toj zgradi i nosio je hleb, namirnice u svoj stan, gde živi sa decom i suprugom Suzanom. Sa njom sam razgovarao večeras. Naše službe su ozbiljno ispitale ceo slučaj", kazao je Vučić.

"Razgovarao sam sa međunarodnim partnerima i ukazao im na apsolutnu bezobzirnost onih koji su ovom akcijom još jednom ugrozili mir", naveo je Vučić.

On je dodao da se Pantić nalazi u protivpravno izgrađenoj bazi kod Leposavića.
"Na to su reagovali Srbi koji su shvatili da mogu samo čekaju dan kada će neko da dođe po njih, kada se pojavi neki svedok i da će završiti iza rešetaka“, objasnio je Vučić i dodao:
"Naši ljudi su večeras na barikadama, oni su to sami uradili jer više ne mogu da trpe zulum, i dalje mislim da Amerikancima ne odgovara sve ovo što se dešava, ali mislim da odgovara nekima drugima u međunarodnoj zajednici".
Vučić je naveo i da smo prisustvovali napadu na čitavu enklavu, pojasnivši da misli na Veliku Hoču.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije pokazao fotografije dešavanja u Velikoj Hoči
Predsednik Srbije pokazao fotografije dešavanja u Velikoj Hoči - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Predsednik Srbije pokazao fotografije dešavanja u Velikoj Hoči
"Kada srpske sluge Aljbina Kurtija govore o tome kako Petroviću da mu se vrati vino. Oni moraju da znaju da je to vino uništeno jer je bačeno u istu cisternu. Neka ne pričaju gluposti i obmanjuju svoj narod. Sutra ću se sastati sa gospodinom Petrovićem i mi ćemo pomoći da ta porodica opstane u Velikoj Hoči, u toj važnoj enklavi", rekao je Vučić.

ROSU "slučajno" upala u obdanište

"Vozilo ROSU je ‘slučajno’ upalo u dvorište obdaništa. oni nemaju šta da rade na severu Kosova i tako, a upali su u dečje obdanište. rekli su da su pozvali obične policajce bez opreme i pištolja. Upali su u severnu Mitrovicu, njih 300. Niko nije napadnut u multietničkim sredinama. Što lažete? Mislite ako ste ubedili Euleks i OEBS, a njih nije bilo teško ubediti, koga još lažete?".
On je zatim pokazao fotografiju sa hrvatskog medija na kome se nalazi izvesni Neziri koji je, kako je dodao, danas heroj jer ga je pogodilo nekoliko komadića stakla.
"Ovde vam je dokument koji pokazuje da je 2018 završen rad na sastavljanju statuta ZSO. Ovde vam je i pismo upravljačkog tima Lajčaku gde ih obaveštava šta je učinjeno i napravljeno. Mi sada ulazimo u 2023. a oni kažu da su to naše detinjaste igrarije. Pozivaju nas da se vratimo u institucije, a boravak u institucijama je povezan sa ZSO. tim što oni zovu igrarijam", dodao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala