- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija u UN o pomoći Kijevu: Ovakva vojna podrška nikada nije pružena nijednoj zemlji u istoriji

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenih nacijama Vasilij Nebenzja komentarisao je na sednici Saveta bezbednosti UN vojnu pomoć Zapada Ukrajini bez presedana, upitavši da li su Ukrajinci ti koji se bore protiv ruske vojske na bojnom polju.

„Ovako ogromna vojna podrška, verovatno, nije pružena nijednoj državi u istoriji. Prosudite sami: ukupan obim vojne pomoći samo Vašingtona Kijevu, prema podacima američkog Centra za međunarodnu politiku, samo od februara do početka oktobra ove godine iznosi 40 milijardi dolara“, rekao je Nebenzja.

Svi umešani snosiće pravne posledice

Pored toga, dodao je on, NATO i SAD još snabdevaju kijevski režim obaveštajnim podacima, uključujući satelitskim, i naglasio da Rusija pažljivo evidentira sve ovakve zločinačke aktivnosti SAD i njihovih saveznika.
Prema njegovim rečima, Moskva pouzdano zna da američki stručnjaci učestvuju u eksploataciji raketnih sistema „Himars“ u Ukrajini, a da se navođenje višecevnih bacača raketa vrši pomoću američkih vojnih satelita.
Nebenzja je takođe istakao da postoje izveštaji da je napad na ruske strateške aerodrome „Djagiljevo“ i „Engels“ bio izveden pomoću američkih satelitskih podataka.

„Učestvovanje Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja u navođenju ukrajinskog naoružanja imaće pravne posledice“, poručio je diplomata.

On je naglasio da bi se bez pomenute vojne pomoći vojna dejstva u Ukrajini već odavno završila i da to priznaju i sami lideri zločinačkog kijevskog režima.
Nebenzja je istakao i da Rusija žali što sekretarijat UN nije osudio Kijev zbog napada na Donjeck, koji poslednjih nedelja ukrajinske snage pomoću zapadnog oružja pokušavaju da bukvalno sravne sa zemljom.

Šverc oružja koje se šalje Kijevu u treće zemlje u porastu

Ruski zvaničnik je komentarišući izjave o, kako je rekao, neosnovanim tvrdnjama o navodnim vojnim isporukama iz Irana u Rusiju poručio da je Vojno-industrijski kompleks Rusije (VPK) sposoban da se izbori sa svojim zadacima i nije mu potrebna ničija pomoć.
Istovremeno, dodao je da ukrajinski VPK praktično ne postoji i za njega rade zapadne zemlje.
Diplomata je ocenio i da šverc oružja koje se dostavlja Kijevu u treće zemlje raste.
To pitanje je i bilo tema zbog koje je Rusija zatražila održavanje sednice SB UN Nebenzja.
Nebenzja je prethodno izjavio da značajan deo oružja, koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu, dolazi do terorista i bude ukraden.
Američki general Džek Kin je ranije priznao za televiziju „Foks njuz“ da je Vašington za svega 66 milijardi dolara uspeo da dobije „Ukrajinu koja umesto Amerike ratuje protiv Rusije“.
Kako je rekao, SAD su od februara ove godine u kijevski režim investirale 66 milijardi dolara što je pomoglo u naoružavanju Ukrajine i motivaciji javnosti za rat protiv Rusije.
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
RUSIJA
„Neću da slušam zlobnu retoriku kijevskog režima“: Nebenzja napustio salu SB UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala