- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Dume: Francuska i Nemačka moraju da plate odštetu građanima Donbasa

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaVjačeslav Volodin, predsednik Državne dume Rusije
Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
Predsednik Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da Francuska i Nemačka moraju da plate odštetu građanima Donbasa, a da građani Evrope treba da shvate ko je kriv za probleme.
„Oni će morati da plate kompenzacije građanima Donbasa za osam godina genocida i za nanetu štetu“, napisao je on Telegram kanalu.
Situacija u Ukrajini je posledica „lažljive politike tih država“, rekao je on i dodao da su Pariz i Berlin 2014. godine bili garanti dogovora između legitimne ukrajinske vlasti i opozicije.
Sve se, međutim, završilo državnim prevratom u Kijevu i genocidom nad građanima Donbasa, nakon čega su zaključeni Minski sporazumi koje niko nije planirao da ispuni, rekao je Volodin.
„Isplanirano neispunjavanje obaveza iz međunarodnog sporazuma - to nije samo gubitak poverenja , nego i zločin za koji potpisnici - Angela Merkel, Fransoa Oland i Petar Porošenko - treba da odgovaraju“, zaključio je Volodin.
Podsetimo, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je izjavila u intervjuu za "Cajt" da su Minski sporazumi potpisani kako bi Ukrajina imala vremena da postane jača.
„Minski sporazum iz 2014. godine bio je pokušaj da se Ukrajini da vremena. I ona je iskoristila to vreme kako bi postala jača, kao što danas možemo videti. Ukrajina 2014-2015. godine nije isto što i sadašnja Ukrajina“, rekla je ona.
Kako je dodala, svi su shvatali da je konflikt zamrznut i da problem nije rešen.
Bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko u razgovoru sa ruskim prankerima priznao je da su Minski sporazumi zapravo bili potrebni da bi se dobilo na vremenu i da bi se ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO-a.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
RUSIJA
Putin razočaran izjavom Merkelove: Možda je trebalo ranije da pokrenemo specijalnu operaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala