- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kakve je pesme pisao Staljin | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrivamo šta se našlo u zbirci novije ruske poezije „U svetli dan“ čiji je jedan od autora - Staljin.
Orbita kulture, 10.12.2022.
O čemu peva 16 pesnika čiji su se stihovi našli u nedavno objavljenoj knjizi „U svetli dan – izbor iz novije ruske poezije“ i zašto su se, pored savremenika, u dodatku ove poetske niske našle i pesme Lomonosova i Staljina, objašnjava priređivač i prevodilac ove zbirke Vladimir Kolarić.
Da li je premijerom opere „Boris Godunov“ kojom je otvorena sezona u Milanskoj skali konačno stavljena tačka na kenselovanje ruske kulture i umetnosti u Italiji, zašto veruje da je, uprkos kampanjama protiv svega ruskog postalo jasno da ruska muzika pripada onom najvišem do čega je čovečanstvo došlo, za „Orbitu kulture“ objašnjava akademik i kompozitor Svetislav Božić.
Šta se sve našlo na izložbi „Staze, spone, spoznaje“ posvećenoj Jeleni J. Dimitrijević, Isidori Sekulić i Desanki Maksimović, otvorenoj u Narodnoj biblioteci Srbije, otkrivaju upravnik NBS Vladimir Pištalo i autorke izložbe Biljana Dojčinović i Mirjana Stanišić.
Sputnjik otkriva i kako je bilo u Gadžinom Hanu na „Miljkovićevim poetskim svečanostima“na kojima su se na najlepši način izmešali stihovi, pogača, so i rakija.
Ima li poezija moć da obnovi i spasi svet, kako sugerišu stihovi njegove nove poetske zbirke „Dok tonemo u mrak“ pitamo pesnika, esejistu, osnivača i urednika kuće „Arhipelag“ Gojka Božovića.
O novom zborniku „Handke u Srbiji“ posvećenom austrijskom nobelovcu, koji je upravo objavljen u izdanju Udruženja književnih prevodilaca Srbije razgovaramo sa književnim prevodiocem Vladimirom D. Jankovićem.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala