- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije otkrio koliko će novca SAD potrošiti na sajber napade u 2023. godini

CC0 / piksabej / Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države planiraju da u narednoj godini na sajber napade protiv nepoželjnih vlada potroše 11 milijardi dolara, izjavio je u intervjuu za Sputnjik zamenik šefa ruske diplomatije Oleg Siromolotov.

„Zapadne zemlje žele da iskoriste informaciju i njene nosioce, a radi se o velikom broju podataka i softverima preko kojih se prenose, kako bi sebi potčinile nepoželjne vlade posredstvom sajber napada“, rekao je on.

Diplomata je naglasio da američka Vlada u ovom cilju izdvaja „ogroman novac“ na godišnjem nivou.
Siromolotov je istakao da je „administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u oktobru po prvi put u svojim objavljenim doktrinalnim dokumentima proglasila ceo svet i globalni informacioni prostor sferom svojih interesa“.

Rusija uskoro predstavlja svoja dostignuća

Komentarišući Rezoluciju o međunarodnoj informacionoj bezbednosti koju je početkom decembra usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, on je ocenio da je najvažnije u njoj „podrška aktivnostima Radne grupe UN otvorenog sastava za pitanja bezbednosti u oblasti korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija za 2021-2025“.
„Njen ključni zadatak da ne dopusti da se informacioni prostor pretvori u polje za sukobljavanje država“, smatra diplomata.
Siromolotov je takođe najavio da će ruska strana uskoro dostaviti na razmatranje međunarodnoj zajednici svoja dostignuća o univerzalnim i obavezujućim sporazumima za sve u oblasti međunarodne informacione bezbednosti.
Istovremeno, dodao je, „protiv grupe su SAD i njihovi saveznici“, jer im se ne sviđa ravnopravnost država i mogućnost da svaka delegacija blokira bilo koju odluku ukoliko se smatra napadom na suverenitet.
Ruski zvaničnik je takođe skrenuo pažnju da zapadne zemlje nameću svoje IT proizvode ne vodeći računa o potrebama i prioritetima korisnika.
Diplomata je ranije za Sputnjik izjavio da je nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, broj sajber napada na ruske informacione resurse i infrastrukturne objekte višestruko porastao. Napadi, istakao je on, dolaze pre svega iz zemalja Severne Amerike i Evropske unije.
Haker  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
RUSIJA
Nebenzja: Rusija će pružiti otpor sajber napadima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala