- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: U ideji stvaranja gasne unije Rusije, Kazahstana i Uzbekistana nema geopolitičke igre

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
U ideji stvaranja gasne unije između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana nema nikakve geopolitičke igre, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Trenutno se razgovara o inicijativi za formiranje gasnog projekta između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana. Analitičari, posebno na Zapadu, odmah su počeli da govore da je to neka vrsta političke ili geopolitičke igre. Nema nikakve igre ovde“, rekao je Lavrov u intervjuu za kazahstanski TV kanal „Khabar 24“.
On je dodao da su Moskva, Astana i Taškent susedi sa zajedničkim sistemom prenosa gasa.
„Ti isti susedi su zainteresovani da obezbede snabdevanje gasom uzimajući u obzir sezonske 'pikove' potrošnje. Pre neki dan sam pročitao izveštaj da je iznenada došlo do nestašice struje u Uzbekistanu. Evo konkretnog primera kada bez ikakve politizacije i ideologije treba da iskoristimo našu saradnju za rešavanje praktičnih pitanja, a sve u interesu naših građana“, dodao je Lavrov.
Podsetimo, predsednici Rusije i Kazahstana Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev krajem novembra razgovarali su o stvaranju „trilateralne gasne unije“ uz učešće Uzbekistana radi koordinacije akcija u transportu ruskog gasa preko teritorija Kazahstana i Uzbekistana.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2018
Putin: Postignut veliki dogovor – formira se jedinstveno tržište za gas i naftu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala