- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Engleska se vraća kući, šampion čuva krunu – srećna Francuska slavi Lorisa i Žirua

© AP Photo / Christophe EnaEngleska - Francuska
Engleska - Francuska - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
Reprezentacija Francuske poslednji je polufinalista Svetskog prvenstva u Kataru posle trijumfa nad Engleskom od 2:1. Uz mnogo sreće „Galski petlovi“ nastavljaju da brane titulu iz Rusije, pošto je Hari Kejn promašio penal za izjednačenje u 84. minutu, uz veliki broj promašenih šansi Engleza.
Dva puta je Francuska vodila, a na kraju je sačuvala nekako prednost koju joj je doneo Olivije Žiru pogotkom u 78. minutu. Zato će se u borbi za finale u sredu od 20 časova boriti sa Marokom.
A upravo je Žiru bio prvi koji je zapretio glavom posle desetak minuta igre i uvodnog ispitivanja snaga. Francuska nenadano stigla do prednosti u 17. minutu.
Aurelijen Čuameni, skupoceni vezista Reala, primetio je rupu u defanzivnom bloku Engleza i raspalio desnom nogom, lopta je prošla pored Belingema i iznenadila Pikforda za vođstvo Francuske. Retko lep gol.
© AP Photo / Christophe EnaEngleska - Francuska
Engleska - Francuska - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Engleska je potom zagospodarila terenom. Potpuno su Ostrvljani dominirali i dolazili do prilika, ali je sjajni golman Francuske Ugo Loris uspeo da sačuva mrežu.
Majstorski je u 22. minutu ušao u šut Kejnu, zatim i u 29. skinuo odličan šut sa distance klupskom saigraču i najraspoloženijem igraču na terenu. Tražili su Englezi i penal sredinom prvog dela zbog starta Upamekana na Kejnu, ali VAR se nije oglasio.
Embape, koji se nije mnogo video na ovom meču, jer je bio dobro čuvan zapretio je prvi put u 39. minutu, loše, visoko preko gola.
Engleska je odlučnije ušla u drugo poluvreme, a nagrada za to stigla je u 54. minutu kada je Hari Kejn sa bele tačke poravnao na 1:1. Prethodno je Čuameni oborio Saku, pa glavni sudija iz Brazila nije imao nedoumice.
© AP Photo / Christophe EnaEngleska - Francuska
Engleska - Francuska - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Mogla je ekipa Gereta Sautgejta do prednosti sredinom drugog dela, ali je sreća pogledala Lorisa posle pokušaja glavom Megvajera u 70. i Sake u 72. iz trka na pas Šoua.
Engleska je kažnjena za promašaje u 78. minutu kada je Grizman pronašao u petercu Žirua, a ovaj uz pomoć Megvajera matirao Pikforda. Taj gol usledio je samo par desetina sekundi nakon što je engleski golman odbranio zicer Žiruu.
Imali su Englezi šansu da se vrate u meč. Samo što je lopta opet krenula sa centra Teo Ernandez je nespretno oborio Mejsona Maunta, a glavni sudija posle asistencije iz VAR sobe pokazao na 11 metara.
Loptu je opet dohvatio Kejn, ali ovaj put očajno šutirao, visoko preko gola i najavio povratak kući za svoju reprezentaciju. Probala je Engleska u finišu da napravi čudo, Francuska se skroz branila, a poslednju šansu imao je Rašford.
Kao i Holanđani sinoć, i Englezi su imali slobodan udarac nadomak šesnaesterca, ali nisu odigrali kombinaciju, već je Rašford šutirao malo preko gola. I to je bio kraj.
Fudbal se ni ovog Božića neće vratiti kući, ali hoće Hari Kejn i saigrači. A Francuska nastavlja da brani svetsku krunu sa dobrim izgledima da to učini.
Valid Regragui - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Katar 2022
Zamenio je Bosanca i pretekao Srbina – za istoriju Afrike!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala