- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zaharova: Priznanje Merkelove o Minskim sporazumima – pogodno za tribunal o Ukrajini

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Priznanje bivše nemačke kancelarke Angele Merkel u intervjuu listu „Cajt“ da su Minski sporazumi potpisani kako bi se Ukrajini dalo vreme da se pripremi za vojnu konfrontaciju sa Rusijom, apsolutno može biti upotrebljeno za suđenja u okviru tribunala, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je istakla da se trenutno mnogo govori o pravnim procenama toga što se dešava oko Ukrajine, o nekim tribunalima i slično.

„A, ovo je, posebno za tribunal. Ono što je Merkelova rekla u svom intervjuu je svedočenje osobe koja je direktno izjavila da je sve što je bilo urađeno tokom 2014-2015. godine imalo isti cilj: skrenuti pažnju svetske javnosti sa realnih problema, dobiti na vremenu, napumpati kijevski režim naoružanjem i dovesti situaciju do velikog sukoba“, smatra Zaharova.

Prethodno je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu listu „Cajt“ izjavila da su Minski sporazumi potpisani kako bi Ukrajina imala vremena da postane jača. Dodala je da su svi shvatali da je konflikt zamrznut i da problem nije rešen.
Ranije je i bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko u razgovoru sa ruskim prankerima priznao da su Minski sporazumi zapravo bili potrebni da bi se dobilo na vremenu i da bi se ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO-a.

O neonacizmu u Ukrajini

Komentarišući odbijanje Vrhovnog suda Ukrajine da prepozna za nacističke simbole SS divizije „Galicija“ Zaharova je rekla da je to još jedan korak ka oživljavanju fašizma.
„Još jedan korak ka obnovi fašizma bila je nedavna odluka Vrhovnog suda Ukrajine da odbije da prepozna za nacističke simbole SS divizije ‘Galicija’. Ovo je direktno ignorisanje odluka Nirnberškog tribunala“, istakla je ona.
Zaharova je podsetila da su „u Nirnbergu simboli Trećeg rajha i cele strukture SS proglašeni kao zločinački“.
„Još jednom naglašavam da je reč o SS diviziji ‘Galicija’. To nije neki imitativni, simboličan naziv. I to u svetlu činjenice da su fašistički simboli zakonom zabranjeni u Ukrajini. A koji su to fašistički simboli ako simbole SS-a ne smatramo fašističkim?“, zaključila je Zaharova.
Angela Merkel i Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
SVET
Doslednost ili taktika: Zašto se Angela Merkel često oglašava o ukrajinskoj krizi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala