Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Pirotu opada natalitet, Grad predlaže da se vrati vojska

CC0 / / Porođaj
Porođaj - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Prema nezvaničnim rezultatima poslednjeg popisa, broj stanovnika u Pirotu u protekloj deceniji smanjen je za 8.000, odnosno za 13 odsto. U Okružnoj bolnici je ove godine rođeno najmanje beba od kada postoji porodilište. Lokalna samouprava formirala je komisiju koja treba da preispita mere populacione politike.
Broj stanovnika u 21. veku u Pirotu smanjen je za 18.000. Podaci iz porodilišta takođe su alarmantni. Za 11 meseci ove godine rođeno je 70 beba manje nego u istom periodu prošle godine.
„U pirotskoj bolnici sam od 1994. godine, kad je bilo preko 1.000 porođaja godišnje. Bilo je i 1.300, 1.400, da bi sada spali na manje od 400 porođaja godišnje“, kaže načelnik ginekologije pirotske bolnice, doktor Vladan Đurov.
Sa sličnim problemima se suočavaju i razvijene evropske zemlje, pa demografi smatraju da teška ekonomska situacija nije jedini razlog za smanjenje nataliteta i odlazak mladih.
„U narednom periodu će morati svi, a posebno zemlje koje su u tranziciji, ozbiljno da preduzmu određene mere koje stimulišu ranije sklapanje brakova i veći broj dece. Demografi se očajnički bore da ponude najbolje rešenje i instrumente za pospešivinje i promovisanje porodičnih vrednosti i povećanja broja stanovnika“, ističe nastavnik geografije Dragan Nikolić.
Lokalna samouprava formirala je komisiju, koja treba da preispita mere populacione politike. Konkretna pomoć zatražena je i od čelnika države. Grad predlaže povratak vojske i otvaranje fakulteta.
„Mislim da nekoliko konkretnih mera može da urodi plodom kada su Pirot i ovaj kraj u pitanju: to je da vratimo vojsku u Pirot. To je sa aspekta odbrambene i ekonomske, pa i sa aspekta populacione politike, sigurno dobra mera“, kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić za RTS.
Već su donete dve nove mere, a izdvojeno je dodatnih 40 miliona dinara za predškolsku ustanovu, pa će sledeće godine biti ukinute liste čekanja za vrtić. Pirot je pristupio pokretu „3 plus“, koji obezbeđuje povlastice za porodice sa troje i više dece.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala