- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Afriku će biti isporučeno oko 260.000 tona ruskog đubriva – prvi korak je već napravljen

© Sputnik / Denis Abramov / Uđi u bazu fotografijaRusko đubrivo u Stavropoljskom kraju
Rusko đubrivo u Stavropoljskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Isplovljavanje prvog broda sa ruskim đubrivom za Afriku samo je prvi korak u okviru serije isporuka ruskog đubriva, koje je zbog sankcija blokirano u evropskim lukama i na skladištima, saopštio je predstavnik tela Generalne skupštine UN – Konferencije za trgovinu i razvoj (UNKTAD)
Predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik saopštio je 29. novembra da je prvi brod sa 20.000 tona đubriva ruske proizvodnje krenuo iz Holandije u Malavi. Kako je precizirano, đubrivo će biti donirano afričkim zemljama gde je trenutno u toku setva kako bi se sprečio „katastrofalan gubitak useva“.

„Ovo je prva isporuka afričkim zemljama u okviru serije isporuka oko 260.000 tona ruskog đubriva koje se nalazi u evropskim lukama“, saopštio je za Sputnjik predstavnik tela Generalne skupštine UN – Konferencije za trgovinu i razvoj (UNKTAD).

Kako je precizirano, brod „MV Grinvič“, koji je iznajmljen u okviru Svetskog programa za hranu UN, prevozi u Malavi 20.000 fosfornog, azotnog i kalijumskog đubriva.
„Trenutno razrađujemo planove za slanje preostalog đubriva“, navodi se u saopštenju.
Prema podacima UN, 50 odsto svetske populacije se prehranjuje poljoprivrednim proizvodima koji se proizvode pomoću mineralnog đubriva. Od 2019. godine cena đubriva je porasla za 250 odsto, što je prouzrokovalo ozbiljnu krizu, posebno za male poljoprivredne proizvođače u zemljama u razvoju. Uvođenje embarga protiv ruskih brodova i proizvoda još više je pogoršalo tu krizu.
Teškoće izazvane nedostatkom azotnih đubriva mogu dovesti do deficita proizvoda (kukuruz, pšenica, riža) koje čine osnovu ishrane 3,6 milijardi ljudi.
U takvim uslovima, besplatna isporuka ruskog đubriva u Afriku igra važnu ulogu u sprečavanju globalne prehrambene krize.
Ujedinjene nacije - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
RUSIJA
UN: Prva partija ruskog đubriva krenula iz Evrope u Afriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala